Завдяки кіноклубу офіційний портал Києва став доступним для людей із порушеннями зору

Київська міська адміністрація в січні впровадила стандарти доступності інформації для людей із порушеннями зору на своїх інформаційних ресурсах. Це рішення було прийняте після розгляду звернення, ініційованого Мережею DOCU/CLUB і підписаного киянами.

 

Передрук з сайту Громадський простір.

25 січня 2024

14 грудня 2023 року в Києві з ініціативи Мережі й за підтримки Українсько-данського молодіжного дому обговорювали шляхи забезпечення права доступу слабозорих та незрячих людей до інформації.

 

«Допомогти побачити в темряві» – так називалася дискусія, до якої долучилися представники медіа, громадських організацій та зацікавлені містяни. Метою зустрічі було не лише обговорити заходи із впровадження доступності інформації в ЗМІ та на офіційних сайтах, але й – і це головне – зібрати підписи під відповідним зверненням до органів влади міста.

 

Влітку 2023 року український Уряд ухвалив постанову, яка зобов’язує державні органи влади зробити власні сайти доступними відповідно до міжнародних стандартів для людей із порушеннями зору, слуху чи моторики. Однак самого стандарту у відкритому доступі поки що немає. Тож більшість сайтів державних та місцевих органів влади все ще не відповідають критеріям доступності. Громадські організації, спільноти активістів та небайдужі громадяни моніторять впровадження цих критеріїв у ЗМІ та намагаються прискорити цей процес.

 

В Україні вже є досвід успішного впровадження стандартів доступності в ЗМІ місцевих органів влади. Львівська міська рада прийняла відповідне рішення ще влітку 2023 року. Це рішення стало результатом адвокаційної кампанії, яку реалізував кіноклуб Docudays UA при Львівській муніципальній бібліотеці.

 

Модераторка кіноклубу Віра Карпінська разом з однодумцями розробила для органів влади та представників медіа гайд «Новини доступні кожному та кожній» – це коротка покрокова інструкція для журналістів та SMM-фахівців, як зробити новини в соцмережах чи на сайтах доступними для людей із порушеннями зору.

 

Ініціатори адвокаційної кампанії проводили зустрічі з представниками органів влади, комунікаційниками, журналістами та містянами, під час яких розповідали про напрацьовані рекомендації та пояснювали, чому для медіа так важливо їх дотримуватися.

 

За даними НСЗУ, в Україні після початку повномасштабного вторгнення росії різко зросла кількість людей із порушенням зору – лише за 7 місяців минулого року лікарі зафіксували 19 тисяч таких випадків. Забезпечити право таких людей на доступ до критично важливої інформації – це обов’язок органів влади та ЗМІ.

 

Учасники дискусії «Допомогти побачити в темряві» наголосили на важливості стандартів доступності та необхідності їхнього впровадження в Києві.

 

Модераторка зустрічі Віра Карпінська розповіла про перебіг своєї адвокаційної кампанії та результати, які отримали у Львові. Учасники й учасниці дискусії подивилися документальний фільм «Джованні та балет на воді» нідерландської режисерки Астрід Буссінк. Стрічку демонстрували з аудіодискрипцією – звуковим описом того, що відбувається на екрані. Це допомогло глядачам глибше відчути, як сприймають інформацію люди з порушеннями зору.

 

Після перегляду фільму та дискусії присутні мали змогу поставити свої підписи під зверненням до КМДА та Київради щодо впровадження стандартів доступності в ЗМІ. Віра Карпінська надіслала звернення адресатам. А в січні ініціатори дискусії отримали на нього відповідь.

 

Управління інформаційного забезпечення та доступу до публічної інформації КМДА розглянуло звернення та активно працює над впровадженням рекомендацій, зібраних у гайді. За повідомленням начальниці управління Катерини Баранової офіційний портал Києва, телеграм-канал КМДА та сторінки міської влади в соцмережах відтепер будуть розміщувати фото та текстовий контент із врахуванням основних принципів доступності інформації для слабозорих та незрячих людей. Фахівці управління розробили версію порталу для людей із порушенням зору та підготували карту укриттів і перелік пунктів обігріву в доступному для людей із порушеннями зору форматі. Крім того, фахівці, які відповідають за ведення соцмереж, отримали рекомендації щодо додавання альтернативного тексту до зображень та інфографіки, щоб зробити цю інформацію також доступною.

 

Результати дискусії та отримане звернення спонукали управління інформаційного забезпечення КМДА долучитися до вебінарів та навчань із безбар’єрності та інклюзії в інформаційному просторі.

 

На прикладі Львова, а тепер уже й Києва, з’ясувалося, що зробити новини доступними – просто. Сподіваємося, що такі рішення незабаром стануть стандартом і в інших містах країни.

 

Розвиток Мережі DOCU/CLUB фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.


Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам та упорядникам/упорядницям цієї публікації й не обов’язково відображають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори/авторки та упорядники/упорядниці.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки