Засідання кіноклубу Docudays UA «New life» – можливість нагадати про права і свободи людей поважного віку
Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй визначила 1 жовтня  як Міжнародний день людей похилого віку.
6 жовтня 2020

ООН «пропонує всім державам-членам присвятити цей спеціальний день проведенню на національному рівні конкретних заходів…»

 

Використати цю можливість та нагадати всім не лише про людський обов'язок бути турботливими й милосердними до найповажнішої частини суспільства, але й про необхідність створення належних умов соціального захисту, дотримання прав і свобод.

 

Кіноклуб Docudays UA «New life» не залишився осторонь і запросив гостей поважного віку на захід «Права і свободи людини» з переглядом фільму «Готель 22».

 

Нагадаю, що кіноклуб працює на базі Університету третього віку при Світловодській центральній міській бібліотеці. Це – не вищий навчальний заклад у традиційному розумінні цього слова. У ньому не видають студентських квитків та не складають вступних іспитів. Викладачі виступають радьше  консультантами, наставниками та організаторами.

 

Університету третього віку скоріше освітня організація для людей передпенсійного, пенсійного віку та людей з інвалідністю, що об’єднує за інтересами та дає можливість поділитися власним досвідом, знаннями та вміннями. Дозволяє «студентам» провести час із користю, навчитися новому й не зупинятися на досягнутому.

 

Документальна стрічка режисерки Елізабет Ло познайомила глядачів із непростими проблемами, з якими стикаються громадяни США та біженці, шукаючи прихистку в цій країні. Події фільму відбуваються протягом однієї драматичної ночі в автобусі у Кремнієвій долині. Лінія 22 – єдиний цілодобовий автобусний маршрут у Пало Альто. Удень це звичайний міський автобус. Проте вночі він перетворюється на неофіційний притулок для бездомних.

 

Після перегляду учасники заходу змогли розширити свої знання про права і свободи, які гарантує наша держава громадянам. А також говорили про необхідність забезпечення прав людини на гідне життя в різних країнах. 

 

 

Під час дискусії учасники ділилися власними думками щодо побаченого. «Фільм дуже вразив тим, що люди похилого віку, які не мають власного житла, змушені користуватись звичайним міським автобусом, щоб хоча б вночі мати де переночувати.

 

Героям фільму не було збережено право на повагу до них як до особистості. Держава не забезпечила їх елементарним – правом на гідне життя. Такі порушення мають місце і в Україні. Хочеться, щоб держава вживала заходи до усунення таких явищ у країні», – зазначили учасники заходу, слухачі Університету третього віку в колективному відгуку.

 

Усі присутні погодилися з тим, що в кожній країні люди мають право на повагу та повноцінне життя, незалежно від національних, релігійних, політичних чи інших особливостей.

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB – за реформи!» фінансується Європейським союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

 

Чільне фото – кадр з фільму "Готель 22", режисерка Елізабет Ло, 2014 рік.

 

Авторка тексту: Ніна Шмакова, модераторка Кіноклубу Docudays UA «New life» 

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки