Європа для України

Кожної третьої суботи травня в Україні відзначають День Європи. Це – чудова нагода вкотре засвідчити прагнення України жити в мирі та злагоді, будувати своє майбутнє в колі країн об’єднаної Європи.

21 травня 2021

«День Європи в Світловодській центральній міській бібліотеці ми відзначаємо як наше, українське, історичне свято. Європа для України – це не просто географічне поняття. Це майбутнє України, це єдність і солідарність. Тому 13 травня відбувся правопросвітний захід з переглядом фільму «Боротьба Джамали» видатної шведської журналістки та режисерки Елін Йонссон з добірки Мережи DOCU/CLUB.

 

Обрали цю стрічку для перегляду, тому що перемога кримської татарки, українки Джамали на Євробаченні є яскравим прикладом солідарності Європи з Україною», – наголошує Ніна Шмакова, модераторка Кіноклубу медіа-просвіти з прав людини Docudays UA при Світловодській центральній міській бібліотеці.

 

Журналістка Елін Йонссон зафільмувала життя Джамали та її родини в Україні і Криму, змалювавши її трагічну сімейну історію та нинішню неспокійну ситуацію і складність становища кримських татар у наш час. Фільм висвітлює мету Джамали, яка в останні роки стала голосом цілого народу, – це прагнення донести трагедію своєї нації через мистецтво і творчість.

 

 

Після перегляду відбулось активне обговорення фільму. «Красивий і емоційний фільм. Тема депортації кримськотатарського населення дуже болюча і, на жаль, актуальна і в наш час. Завдяки перемозі Джамали на конкурсі на цю проблему звернули увагу навіть ті верстви населення, які не цікавляться політикою. Джамала дуже влучно зазначила: «Одна людина може щось зробити». І ця думка надихає: Україна буде вільною, і кримські татари зможуть вільно жити на своїй батьківщині», – наголосили учасники засідання.

 

Дискутували також про значення особистостей в історії, про війну і мир, права людей під час конфліктів.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки