Як виграти матч свого життя, коли обставини проти тебе?
Аліса Коваленко, режисерка стрічки «Домашні ігри» завітала  в Онлайн-кіноклуб Docudays UA «ДУМАй!».
23 квітня 2021

Засідання кіноклубу  відбулося 20 квітня, доєдналися мешканці Харківщини та вимушені переселенці, модератором виступив керівник кіноклубу медіапросвіти Docudays UA «ДУМАй!» Юрій Чумак.  Захід  організовано за сприяння Благодійного фонду «Карітас Харків».

 

Стрічка «Домашні ігри» розповідає про життя 20-річної киянки Аліни, яка захоплюється футболом. Але раптово помирає її мати, і на руках у юної спортсменки залишаються 6-річний брат і 7-річна сестра. 

 

 

Кадр зі стрічки «Домашні ігри»


Тепер спортивна кар'єра відходить на другий план, зараз головне   прогодувати малечу. На батька, який зловживає алкоголем, надії марні. А в найбільшому футбольному клубі вищої ліги України «Атекс», в якому грає Аліна, на той час взагалі не платили зарплату спортсменкам. У головної героїні  не було коштів навіть на поховання матері, грошима допомогла режисерка стрічки. 

 

Та для Аліни важливо залишатися саме в цій футбольній команді, бо  тренерка  Алла Василівна не тільки спортивний наставник. Це людина, яка її врятувала: витягла з вулиці, купила їй перші бутси і спортивну форму. Показала, яким може бути справжнє  нормальне життя людей без алкогольної залежності, навіть стала її хрещеною. 

 

«Мало хто в таких обставинах утримується на плаву. На жаль, ми не бачимо у стрічці активної участі та підтримки з боку державних служб. Але Аліна – розумниця. І Аліса – теж, адже не просто зняла фільм, а й підтримала сім’ю. Вчасно подана рука – це може стати ключовим моментом у житті, переломним. Дітям пощастило зустріти хороших людей», – зазначила під час обговорення  Світлана Фєнота, учасниця заходу.

 

Тож вибір для головної героїні не з простих: з одного боку, мрія всього життя  спортивна кар'єра, з іншого доля молодших брата і сестри, за яку вона, після смерті матері, несе «дорослу» відповідальність.

 

 

Скріншот з події кіноклубу медіапросвіти Docudays UA «ДУМАй!»

 

«Коли планувала знімати стрічку, відразу прийшла в футбольний клуб, бо знала, що серед спортсменок багато дівчат, які живуть у тяжких сімейних обставинах. Поговорила з тренеркою і дізналась про Аліну, мене одразу вразила її історія», - розповідає режисерка. Спочатку Аліса планувала знімати повний метр і через історію головної героїні  показати історії інших дівчат, але події, які відбулись під час зйомок, продиктували драматургію стрічки.

 

Режисерка розповіла, що для неї великий інтерес представляє жіноча тема й жінки, які борються з обставинами. Аліса вважає, що в нас ще дуже патріархальне суспільство, і  досі існує проблема гендерної нерівності. Наприклад, зарплати спортсменок у жіночому футболі України є набагато нижчими, ніж у чоловічому. 

 

«Я мріяла відкрити світ футболу, прихований від уболівальників, адже матчі у всіх на очах, а титанічні зусилля спортсменок залишаються за кадром. А врешті стрічка стала чимось більшим: історією боротьби за мрію, коли всі обставини проти тебе», - наголошує режисерка.

 

Стрічки вразила глядачів, обговорення було жвавим та емоціональним. «Для мене це не просто сюжет, як для «журналістів»: «чим гірше героям, тим є більш видовищним». Футбол для Аліни – порятунок! І це чудо, що він є. Я з власного досвіду знаю про дитячий футбол. І бутси бігала купувати хлопцям, тому що їх мамі не до цього. А вони приходили в туфлях грати, і грали краще за всіх… Я вірю в Аліну, і вірю, що її життя можна змінити на краще!», - поділилась думками Марина Федорченко, учасниця дискусії.

 

 

Кадр зі стрічки «Домашні ігри»


Втім, наполегливість головної героїні дійсно допомогла поєднати сім’ю та спорт і знайти шлях у житті. Після смерті батька вдалось оформити опікунство на дітей, тепер дівчина отримує фінансову допомогу від держави. Футбольний  клуб знайшов спонсорів і платить зарплату футболісткам. Тож Аліна продовжує грати у футбол і ростити брата з сестрою щасливими.

 

А режисерка знайшла нових героїв і зараз знімає фільм, присвячений підліткам з Попасної (власне, і на онлайн-зв’язок вона вийшла, перебуваючи на Донбасі). Для 5-х з них Валентин Щербачов, відомий спортивний журналіст,  готує подорож до Гімалаїв. Незважаючи на те, що значну частину свого життя діти прожили фактично на війні, змінити їх долі на краще ще можливо. «Вивчати цю тему напрочуд цікаво, адже в такому віці психологія дітей ще перебуває у стадії «пластиліну», тобто трансформації. Тому слід допомагати цьому молодому поколінню», – переконана режисерка. 

 

Чекаємо на прем'єру нової стрічки, і до нових зустрічей в Онлайн-кіноклубі Docudays UA. 

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.


Георгій Кобзар


Чільне фото: кадр зі стрічки «Домашні ігри»

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки