ВІДТЕПЕР У ЛЬВОВІ ДОКУМЕНТАЛЬНИХ ФІЛЬМІВ МОЖНА ПЕРЕГЛЯНУТИ БІЛЬШЕ

У Національному музеї–меморіалі «Тюрма на Лонцького» розпочав свою роботу Кіноклуб медіапросвіти з прав людини Docudays UA.

17 квітня 2015

Новий клуб документального кіно у Львові належить до мережі кіноклубів Docudays UA. Засновником кіноклубу є ГО Центр правових та політичних досліджень «СІМ».

 

Першими відвідувачами цього кіноклубу стали студенти-правники Львівської політехніки, а першою стрічкою – документальний фільм «Ромська мрія».

Цикл із чотирьох історій «Ромська мрія» – це зроблене українськими документалістами дослідження проблем ромів Закарпатської області, які живуть таборовими громадами. Фільм розповідає про Дениса, Мирослава, Діану та Ренату, яких вважають успішними в ромському середовищі, тож вони прагнуть бути взірцями для інших.

 

Денис був вихований в інтернаті, тепер він керує в ньому музичним гуртком. Живе у таборі в будинку тещі, з дружиною і трьома дітьми. Але на роботу ходить лише в класичних костюмах з краваткою й до блиску начищених черевиках. Денис купив ділянку землі в селі, мріє збудувати там будинок і виїхати з табору.

Мирослав працює в обласній телерадіокомпанії, знімає та веде щотижневу програму для ромів. Теми програм Мирослава охоплюють і спортивні змагання за участю ромів, і роботу ромських організацій, навіть історичні оповіді, які мають пробуджувати повагу до свого народу.

Діані 23 роки, вона мешкає у таборі «Радванка». Мати двох дітей від двох шлюбів не полишає мрії вивчитися й стати професійним хореографом. Діана керує танцювальним гуртком у місцевій ромській школі. Жінка переконана, що нація зникає тоді, коли люди припиняють виконувати народні танці.
Рената народилася в таборі у Мукачевому. Вона отримала освіту юриста в Міжрегіональній академії управління персоналом (МАУП) і переїхала з батьками до міської квартири. Рената стала працювати в центрі правової інформації та консультації, створеному в колишньому будинку батьків дівчини. Уперше в історії мукачівського табору ромів безкоштовно консультує юрист.

 

Стрічка дала можливість ознайомитись не тільки з історією головних героїв, а й побачити життя ромських громад, їхні традиції, зрозуміти, що вони, у зв’язку зі специфікою традиційного менталітету, потребують фахового правового захисту.

Глядачі звернули увагу, що їх вразив бідний та подекуди зовсім не облаштований побут ромів, а також те, як масово у них виникають юридичні проблеми через необізнаність зі своїми правами та в силу їхніх певних національних особливостей. Неодноразово у глядачів виникало бажання назвати ромів циганами, після чого вони визнавали, що також мають стереотипи щодо ромів. Загалом студенти сказали, що їм дуже сподобався фільм, захопила сила духу головних героїв та бажання змінювати себе і людей з найближчого оточення на краще.

 

Цей фільм став чудовим прикладом боротьби зі стереотипами, утвердженням людської гідності, а також боротьби за права людини.

 

Засідання кіноклубу відбуваються щопонеділка о 14.00 у приміщенні кінолекторію на другому поверсі музею «Тюрма на Лонцького».

Вхід вільний.

Запрошуємо відвідати наш кіноклуб та переглянути найкращі роботи вітчизняної та світової документалістики!

 

Нагадаємо, що ще 4 аналогічні кіноклуби для школярів діють у загальноосвітніх школах №№ 2, 28, 38 м. Львова, а також у Львівському ліцеї менеджменту.

 

 

 

Текст: 

Прес-служба

ГО Центр правових та політичних досліджень «СІМ».

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки