Урок-реквієм «Пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу»

У загальноосвітній школі державної установи «Кременчуцька виховна колонія» для вихованців провели патріотичну годину, присвячену пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Урок пам’яті відбувся у межах Кіноклубу медіа-просвіти з прав людини Docudays UA під гаслом «Ми з вами навіки, кримські татари, пече нам у грудях ваша сльоза».

24 травня 2021

Учасники повернулися в далекий 1944 рік, коли в Середню Азію з Криму був відправлений перший ешелон кримських татар і прозвучало страшне слово «депортація», яка скалічила багато людських доль, забрала сотні життів  корінного населення Криму. Багато сімей було розлучено назавжди або на довгі роки.

 

Вихованці дізналися про реальні факти, які раніше замовчувалися. Ведучі познайомили учнів зі спогадами очевидців, тих, кому вдалося втекти. Переглянули документальний фільм «Боротьба Джамали» Елін Йонссон. Хлопці стали свідками розповіді про життя співачки Джамали і її сім’ї в Україні та Криму. Про трагічну історію родини та про її нинішні складнощі, пов’язані з окупацією.

 

 

Під час перегляду глядачі дійшли висновку, що своєю творчістю Джамала надихнула боротися і добиватися кращого у житті. Фільм продемонстрував погляд західної журналістки зі Швеції на постать Джамали у світовій музичній культурі. І також те, як любов до своєї Батьківщини знаходить відображення в діях.

 

Через особистий і сильний портрет Джамали, а також пісню «1944» фільм звертається до історичних подій, депортації кримських татар і до політичної проблеми сьогодення.«На жаль, сьогодні російська окупація Криму знову повернула кримськотатарське населення в часи жорстоких утисків і репресій. У цей скорботний день схиляємо голови на знак пам’яті про жертв депортації кримських татар та віддаємо глибоку шану представникам кримськотатарського народу, які вистояли і не скорилися, знайшли у собі сили заради відродження своєї багатовікової історії», – наголосив Валерій, вихованець колонії.


Після перегляду присутні долучились до Акції з нагоди Дня боротьби за права кримськотатарського народу, демонструючи свою солідарність із кримськотатарським народом: запалили свічку та вшанували пам'ять жертв депортації хвилиною мовчання.  

 

 

З вуст юнаків пролунали теплі слова підтримки кримським татарам, передусім родинам політв’язнів.

 

«Ми, молоде покоління, не повинні забувати про тих, кого торкнулося це жахіття і хто вимушено на чужині починав життя з самого початку. Цілі родини, у дорослих була постійна робота, у дітей – друзі, школа, дитячі садочки. Це був злочин проти прав і свобод людини, який світ визнав актом геноциду», – зазначає Олексій.


Прослухали рядки вірша Оксани Максимишин-Корабель, львів’янки, що нині проживає в Португалії. Насолодились рядками народної пісні «Эй, гузель Къырым», яку заспівала в Хургаді одна з засновників Українського центру в Єгипті Анастасія Лапочкіна.

 

Сьогодні кожен українець розділяє з кримськотатарським народом  біль від трагедії 18 травня 1944 року. Ця дата нагадує, що можна злочинно відібрати в народу його землю, та неможливо відібрати в народу його дух і волю.

 

Заходи організували в рамках адвокаційної кампанії «DOCU ДІЄ» зі зменшення рівня злочинності шляхом успішної ресоціалізації засуджених – на підтримку реформи пенітенціарної системи: «Світ без злочинності», яка реалізується Кіноклубом медіапросвіти з прав людини Docudays UA виховної колонії за сприяння та підтримки ГО «Докудейз».

 

Олена Удовицька


Фото з архіву «Кременчуцької виховної колонії»

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки