Трудова міграція. Як уникнути експлуатаціїЇ?
Багато хто досі вважає, що жертвами торгівлі людьми стають тільки люди бідні та малограмотні. Утім, правозахисники та правоохоронці в один голос стверджують, що потрапити у павутиння сучасного рабства може будь-хто. І нині, коли кордони стали більш відкритими, українці частіше страждають від трудового рабства. Як же цього уникнути?
30 січня 2020

Саме питанням запобігання торгівлі людьми був присвячений захід, який відбувся 29 січня у правовому клубі «PRAVOKATOR» (Харків). Його учасниками стали студенти Національного аерокосмічного університету ім. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» та Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. До них завітав модератор пересувного кіноклубу Docudays UA «ДУМАй!» Юрій Чумак.
Він представив юнакам та дівчатам зворушливу документальну стрічку «Я – Куба» з репертуару кіноклубів  з прав людини Docudays UA (Норвегія, Німеччина, Польща, режисер Осе Свенгайм Дрівенес).

 
Історія Куби (Якуба) влучно ілюструє проблемну ситуацію в сучасній Європі, оскільки лише в Польщі налічують понад 100 тисяч дітей, яких батьки залишили в пошуках кращої долі на роботах за кордоном. Це відвертий фільм про дітлахів, які зростають «євросиротами».
Під час обговорення ставилися питання дотримання прав дітей, пошуку балансу між прагненням до економічної заможності сім’ї та необхідністю належно виконувати батьківські обов’язки, проблем офіційного працевлаштування в країнах Європи. На завершення правник провів інтерактивну бесіду, в ході якої надав рекомендації щодо того, як уникнути трудового рабства та потрапляння в ситуації торгівлі людьми.

Зокрема, експерт порадив обов’язково дізнаватися якомога більше інформації стосовно запропонованої вакансії за кордоном або в іншому регіоні України, мати з собою паперові та скан-копії паспорта та решти документів, заздалегідь занотувати контакти посольства чи консульства України в країні призначення, а також правоохоронних органів і профільних правозахисних організацій. Бажано хоча б у мінімальному обсязі вивчити іноземну мову. Добре також підготувати якусь кодову фразу, яку, в разі небезпеки, навіть перебуваючи під контролем «рабовласників», можна буде промовити за телефоном родичам в Україні, що означатиме для них сигнал «SOS» та необхідність бити на сполох.
Перед підписанням договору з роботодавцем необхідно проконсультуватися з фаховим правником. Для цього можна звернутися до юристів, які працюють у системі державної безоплатної правової допомоги.


Наостанок Ю. Чумак поділився контактами єдиного контакт-центру БПД (0 800 213 103), безкоштовної національної гарячої лінії з запобігання торгівлі людьми, що адмініструється за підтримки Міжнародної організації з міграції в Україні (527 та 0 800 505 501) та цілодобової телефонної лінії організації «Ла Страда – Україна» (116-123 та 0 800 500 35).Також молодим людям були презентовані правові буклети, присвячені безоплатній правовій допомозі. Як зазначила студентка Ірина Маркова, знання та навички, одержані під час обговорення документального фільму, поповнили її правовий арсенал та стануть надійним запобіжником щодо потрапляння в ситуації трудового рабства.

 

Текст – Юрій Чумак.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки