АКТИВІЗМ І ПРАВОЗАХИСТ: У ЧЕРНІВЦЯХ ДИВИЛИСЯ «СИРІЙСЬКУ ІСТОРІЮ КОХАННЯ».

До Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» в кіноклубі Docudays UA при Чернівецькій бібліотеці (ОУНБ ім. Михайла Івасюка) дивилися й обговорювали стрічку режисера Шона МакАлістера з п’ятої колекції. Модераторка DOCU/КЛУБу Галина Добровольська розповідає в деталях, хто завітав на показ, якою була тема дискусії та чим ділилися експерт(к)и, запрошені на кінопоказ.

29 листопада 2019

На засідання DOCU/КЛУБу 26 листопада до відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів бібліотеки завітала збірна студентська аудиторія. Серед глядачок і глядачів були студент(к)и Чернівецького юридичного інституту та юридичного коледжу Національного університету «Одеська юридична академія», Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича (спеціалізація «Політологія»), а також Чернівецького обласного коледжу мистецтв ім. С. Воробкевича, які отримують спеціалізацію «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа».

 

Для розмови про сенс і мету правозахисної діяльності було обрано стрічку «Сирійська історія кохання», яка розповідає про політичний рух через оптику близьких стосунків. Амер і Раґда – учасники/-ці антиурядових протестів, які вперше зустрілися й познайомилися за ґратами. Історію сирійського подружжя активістів/-ок із Дамаска та їхній непростий шлях до свободи британський режисер фільмував протягом п’яти років. За цей час Шон МакАлістер устиг побувати в ролі ув’язненого та відчути на собі ставлення до людини в тюремній системі. 

 

Перед показом аудиторія спільними зусиллями окреслила поняття «правозахисник/-ця», спектр занять, а ще спробувала визначити, наскільки ризикованою є їхня справа. До розмови долучилися експерт(к)и та доповнили акцентами тематичне обговорення. Зокрема, Галина Пшеничко, фахівчиня Буковинської юстиції, розповіла про права людини та протидію домашньому насильству, а також повідомила про механізми правозахисту, які нині існують в Україні. Тарас Лазарук, працівник Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Чернівецькій області, розказав, як отримати правову допомогу в їхній організації. Наостанок Тетяна Білокуренко, старша лейтенантка та інспекторка ювенальної превенції Шевченківського відділу поліції, закликала не замовчувати випадки проявів насильства й звертатися до відділків по допомогу.

 

Після перегляду студентська аудиторія ділилися враженнями та думками, зазначивши, що:

«...залишились зворушливі емоції, які змушують ще раз задуматись, що таке свобода й наскільки важлива демократія», «...стрічка зображує істину та справжню любов народу до своєї Батьківщини, герої готові життя покласти за свої права та свободи», «…вразила дитина, яка в такому юному віці хоче зміти владу, щоб повернутись додому».

 

Текст - Галина Добровольська, модераторка кіноклубу Docudays UA при Чернівецькій ОУНБ ім. Михайла Івасюка.

Фото - з блогу Чернівецької ОУНБ ім. Михайла Івасюка.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки