Пам’ятні дати лютого
Підготували для вас рекомендовану добірку фільмів до правозахисних та інших важливих дат лютого.
3 лютого 2021

9 лютого (вівторок 2-го тижня лютого) - День безпечного Інтернету    

 

Цю дату відзначили з метою залучити до дій кожного та кожну, хто відіграє свою роль у створенні кращого Інтернету для всіх, зокрема, наймолодших користувачів. Більш того, це запрошення для всіх до поважливого онлайнового спілкування задля забезпечення найкращого цифрового досвіду. Для організації правопросвітницьких подій на тему кібербезпеки радимо фільми: «Стираючи Девіда»‎«Інтернет залежний»‎, «О інтернет! Мрії цифрового світу».  

 

14 лютого - День Святого Валентина 

 

Радимо подивитись фільм про права, кохання та відносини «Сирійська історія кохання»‎. Стрічка стала третім у списку найкращих стрічок The Guardian 2015 року, а також отримала Приз журі на Міжнародному фестивалі документального кіно у Шеффілді та Міжнародного кінофестивалю Watch Docs у 2015 році.

 

Режисер стрічки, Шон Мак Аллістер відомий своїми щирими фільмами, які з надзвичайною інтимністю зображують життя звичайних людей, що борються за виживання, проте потрапляють у політичні та особистісні конфлікти, намагаючись знайти сенс у світі, в якому ми живемо. Запрошуємо приєднатися до нашої події та обговорення цього фільму 12 лютого о 16.00.  Реєстрація за посиланням.  

 

20 лютого - День Героїв Небесної Сотні   

 

Цього дня вшановують пам’ять тих громадян, завдяки яким було змінено перебіг історії нашої держави під час подій Революції Гідності, тих, хто ціною власного життя захищав ідеали демократії, відстоював права та свободи людини. Пропонуємо вашій увазі стрічку  «Все палає»‎.

 

Кадр з фільму«Все палає»‎.

 

Фільм здобув нагороду за найкращий східноєвропейський документальний фільм у Німеччині, знятий дебютантами Олександом Течинським, Олексієм Солодуновим та Дмитром Стойковим. Стрічка розповідає про події на Майдані у Києві взимку 2013–2014 років і простежує за тим, як мирний протест перетворюється на кровопролитне зіткнення.    

 

21 лютого - Світова спільнота відзначає Міжнародний день рідної мови

 

Історія цієї дати, на жаль, має трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеш (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила мітингувальників (це були переважно студенти), які висловлювали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної – бенгальської, мови. Після проголошення незалежності Бангладеш цей день відзначають в країні як день мучеників, вшановуючи пам’ять загиблих за рідну мову.   

 

Перша згадка українських слів в історії занотована у 448 році візантійський історик Пріск Панійський, перебуваючи в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова «мед» і «страва».  

 

Рекомендуємо фільм режисера Сергія Лисенка «Мова». На Сході й Півдні України багато людей не володіють українською мовою. Активісти організовують безкоштовні курси для всіх охочих, а також привозять у міста й містечка книжкові ярмарки, музичні гурти та проводять зустрічі з письменниками.

 

 

  22 лютого - Міжнародний день підтримки жертв злочинів 

 

Соціальна реабілітація жертв злочинів є одною із найважливіших проблем суспільства. Ще в кінці минулого століття сьомий конгрес ООН затвердив «Декларацію головних принципів правосуддя для жертв злочинів і зловживання владою». Тоді ж Генеральна Асамблея ООН прийняла цю декларацію. У ній вперше розробили принципи підтримки й захисту жертв злочинів.  

 

Радимо наступні фільми, які стануть доречними для показу та обговорення: «Аліса в країні війни»‎, «В'язні Кануна»‎, «Жертвопринесення»‎, «Мовчазна війна»‎, «Побачимось у Чечні»‎, «Про чоловіків та війну»‎, «Тягар доказів»‎, «Інша країна»‎.

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки