Рабство серед нас

За останні століття людству так і не вдалося остаточно подолати рабство. Воно продовжує  існувати в інших, сучасних формах.

3 грудня 2020

Рабство - це торгівля людьми, сексуальна експлуатація, ненормована дитяча праця, примусові шлюби, продаж наречених, передання у спадщину вдів і насильницьке вербування дітей для використання у збройних конфліктах. У межах Міжнародної акції «16 днів проти насильства» у Кременчуцькій виховній колонії підлітки долучилися до відзначення Міжнародного дня боротьби за скасування рабства. Учасники кіноклубу  зібрались на перегляд документального фільму  режисера Тео Гессінга «Жертвопринесення». 

 

Юнаки стали свідками життєвої історії головного героя Лхамо Кьяба, тибетського мандрівника, який тікає у вигнання до Індії, але таємно повертається до Тибету в символічній мандрівці, щоб привернути увагу до страждань свого народу. Водночас 130 тибетців вдалися до самоспалення у Тибеті. Сюжет фільму підіймає пласт величезних проблем, пов’язаних із правом людей реалізувати себе. 

 

 

Модератори кіноклубів завжди шукають нові підходи для роботи з молоддю на засіданнях кіноклубів. Одним із таких інструментів розвитку ефективних навичок стала гра «Галопом по Європах!». Юнаки навчалися ефективно розпоряджатися грошима, планувати подорожі, дізналися, які негативні ситуації можуть виникати під час перебування за кордоном. 

 

«Ці заходи стануть приводом для аналізу підлітками власних дій, вчинків, переосмислення цінностей та сприятимуть вихованню у хлопців людяності, відповідальності, любові до ближнього, поваги до гідності іншої людини, свідомого ставлення до своїх прав та обов’язків», - зазначив начальник колонії Олександр Сайко.

 

 

Учасники також обговорили проблему трудового трафіку й торгівлі людьми, проаналізували причини та наслідки цього явища. Експерти Проєкту Ради Європи і Європейського Союзу пропонують використовувати для навчання метод «Перегляду газет». Для цього юнакам дали стос газет, у яких серед новин потрібно було знайти  згадки про протидію рабству та про захист прав. 

 

«Кожна особа, яка потрапляє в тенета якоїсь залежності (наприклад, від алкоголю, наркотиків, азартних ігор тощо), має особисті причини на це. Коли ми говоримо про залежність, то згадуємо про різні види рабства чи певні психологічні механізми. Наприклад, наркотики чи алкоголь крадуть у  нас свободу. Тож ми повинні навчатися не розмінюватися на дрібниці», — переконаний вихованець Владислав. 

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB – за реформи!» фінансується Європейським союзом та Національним фондом на підтримку демократії. 


Текст  – Олена Удовицька. 

Фото – з архіву  державної установи «Кременчуцька виховна колонія».

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки