Представляємо дев’яту колекцію документальних фільмів
Ми поповнили Медіатеку Мережі DOCU/CLUB ще на 15 документальних стрічок! Загалом наша Медіатека налічує 148 фільмів.
10 січня 2022

Починаємо 2022 рік з нової – дев’ятої колекції документальних фільмів про права людини. Відібрані стрічки глибоко занурюються в теми медичної та освітньої реформ, реформи виборчої та пенітенціарної систем, допоможуть краще розібратися з питаннями деінституціалізації та децентралізації, антикорупційної реформи. Значна частина фільмів присвячена правам дитини. 

 

Традиційно до колекції увійшли фільми, що в різні роки були представлені на березневому фестивалі Docudays UA. Також деякі з них отримали нагороди.


Зокрема, у 2019 році стрічка російських режисерів Зосі Родкєвич та Євґенія Останіна «Біла мама» отримала спеціальний приз у номінації DOCU/СВІТ, а також приз глядацьких симпатій.

 

Кадр з фільму «Біла мама»

 

Фільм розповідає про Аліну Макарову – матір шести власних і однієї прийомної дитини. Її колишній чоловік – ефіоп, тож усі діти змішаного походження, крім прийомного сина. Але він психологічно нестабільний. Старші діти Аліни розуміють, що усиновлення пов’язане з труднощами, і бояться, що місця, часу і любові не вистачить на всіх. Проте мама переконує їх, що чинить правильно. Новий хлопчик приносить їм чимало проблем. Аліна показує дива витримки й педагогічних талантів. Діти стають її помічниками у вихованні нового сина.

 

У 2013 році спеціальну відзнаку в номінації DOCU/КОРОТКО та приз глядацьких симпатій отримав фільм «Йоанна», режисерки Анети Копач із Польщі, – за здатність кінематографістки наближатися, водночас зберігаючи дистанцію.

 

Через записи у блозі Йоанна стала втіленням життя, сповненого радості, для багатьох читачів. У дописах вона детально й чесно розповідає про свій побут; у неї прості цілі, як-от: організувати для родини подорож до озер, в її планах на найближчий час – побачити, як син уперше їде на велосипеді без допоміжних коліщаток. Йоанна починає вести онлайн-щоденник, коли дізнається, що хвора на рак і жити залишилося три місяці. Тоді вона обіцяє Ясеві, своєму п’ятирічному синові, що зробить усе можливе, аби протриматися якнайдовше. І починає писати заради нього.

 

Кадр з Альманаху «Відкритий доступ»

 

Детальніше про всі фільми колекції читайте нижче:

  1. Альманах «Відкритий доступ» (5 новел) / реж. Володимир Тихий, Дмитро Коновалов, Сергій Андрушко, Жанна Довгич, Дмитро Тяжлов / країна: Україна / 2013 / 98 хв.
  2. Біла мама / реж. Євґєнія Останіна, Зося Родкєвич / країна: Росія / 2018 / 97 хв.
  3. Володар / реж. Шалва Шенґелі / країна: Грузія/ 2014 / 53 хв.
  4. Ґвендолін / реж. Рут Казерер /країна: Австрія / 2017 / 85 хв.
  5. Зворотній бік усього / реж. Міла Турайлич / 2017 / 103 хв.
  6. Зламані гілки / реж. Аяла Шарот / Ізраїль / 2014 / 25 хв.
  7. Йоанна / реж. Анета Копач / країна: Польша / 2013 / 45 хв.
  8. У пошуках Фарідех / реж. Азадех Муссаві, Курош Атає / країна: Іран, Нідерланди / 2017 / 86 хв.
  9. Пропаганда / реж. Крістофер Мюррей, колектив MAFI / країна: Чилі / 2014 / 61 хв.
  10. Сім'я  в квадраті / реж. Їфань Сунь / країна: Польща / 2019 / 25 хв.
  11. Таткова донечка / реж. Меліса Унері / країна: Фінляндія / 2015 / 52 хв.
  12. Футбольний батько / реж. Міхал Йозвяк / країна: Польша / 2008 / 29 хв.
  13. Ціна моди / реж. Ендрю Морган / США / 2015 / 93 хв.
  14. Шахта № 8 / реж. Маріанна Каат / країна: Естонія, Україна / 2010 / 95 хв.
  15. Томек В.* /реж. Анна Вєцковска / країна: Польща / 2004 / 28 хв.

Щоб підтримати модераторів в організації правопросвітніх подій, команда Мережі DOCU/CLUB, спільно з експерт(к)ами, підготувала до кожного фільму сценарій його обговорення. Кожен містить різноманітні запитання, вправи та творчі завдання, аби глядач(к)ам було цікаво доєднуватися до дискусій.

 

* фільм англійською, наразі українська версія готується до завантаження

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки