Правовий кінозал «Як протидіяти домашньому насильству стосовно дітей»

Сімейні взаємовідносини – найперші соціальні стосунки, які впливають на майбутнє дитини, її відчуття безпеки та благополуччя. Атмосфера в родині є основою для становлення особистості. Однак не всім дітям пощастило зростати в сім’ях, де панують любов, взаєморозуміння та повага…

24 травня 2021

19 травня у територіальному центрі соціального обслуговування Чугуївської міської ради відбувся Правовий кінозал. Юрій Чумак, модератор клубу медіапросвіти Docudays UA «ДУМАй!», комунікатор Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, запросив працівників соціальних служб Чугуївської міської територіальної громади, територіального центру, управління соціального захисту населення і центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді обговорити питання попередження психологічного насильства щодо дітей.

 

Присутні фахівці переглянули документальну стрічку «Лізо, ходи додому!» з добірки Мережі DOCU/CLUB. У фільмі показана історія маленької Лізи, яка росте в родині, де за постійними випивками, розвагами та порожньою балаканиною не знаходиться місця для батьківської турботи, уважного спілкування з дитиною. Саме тому Ліза часто тікає з дому, щоб серед природи відновити втрачену душевну рівновагу.

 

Після перегляду обговорювали психологічні відносини між дочкою і матір’ю. З’ясували, які форми домашнього насильства показані у стрічці, накреслили шляхи вирішення проблемних ситуацій, що виникають у сім’ях, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги.

 

 

 

Фото з архіву Docudays UA

 

Емоційним та відвертим виявився виступ заступниці начальника управління соціального захисту населення Чугуївської міської ради Ольги Пасечнікової. Вона зазначила:

– Давайте чесно відповімо самі собі – чого ми прагнемо у протидії домашньому насильству: просто загасити пожежу або зробити так, щоб її не було і в майбутньому? Ми, в основному, вимушені реагувати на ситуації насильства, які вже відбулися. А мусять бути дільничні соціальні працівники (на кшталт дільничних офіцерів поліції), які б трудилися у певному районі, знали соціальну проблематику його жителів та мали б змогу попереджати кризові ситуації, у тому числі й пов’язані з домашнім насильством… І я переконана, що у випадках насильства щодо дітей пріоритет слід надавати захисту прав дитини, а не «перевихованню» батьків.

 

Встигли також розглянути взаємодію соціальних служб Чугуєва та Чугуївського місцевого центру з надання БВПД у реалізації права осіб, постраждалих від домашнього насильства, на безоплатну вторинну правову допомогу.

 

Захід відбувся у рамках ініціативи «DOCU ДІЄ проти психологічного насильства щодо дитини», яка впроваджується кіноклубом медіапросвіти Docudays UA «ДУМАй!» у партнерстві з Чугуївським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Ініціатива реалізується в межах «Кампанії з протидії булінгу та насиллю – на підтримку реформи освіти» за сприяння ГО «Докудейз».

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

 

Георгій Кобзар


Чільне фото  з архіву Docudays UA

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки