Представляємо сьому колекцію документальних фільмів

Протягом 2020 року наша команда поповнила Медіатеку Мережі DOCU/CLUB тридцятьма документальними фільмами про права людини. 


21 жовтня 2020

З першими вісімнадцятьма стрічками шостої колекції модератори кіноклубів Docudays UA познайомилися у травні, а вже влітку на сайті з’явилися ще дванадцять фільмів, які увійшли до сьомої колекції. У частині кіноклубів фільми вже встигли подивитися та обговорити, тож хочемо поділитися з вами враженнями, які вони залишили:

 

 

«Вигорання», 85 хв.

Режисер: Жером ле Мер

Бельгія, Франція, Швейцарія

 

«Разом із тезкою, модераторкою кіноклубу при Кременчуцькому Центрі пробації (Альоною Макаренко - ред.), під час Осінньої школи для модераторів, я модерувала фільм «Вигорання». Того разу я його дивилася вдруге. І як завжди ( принаймні, у мене так завжди), мені здалося, що почала помічати більше деталей. Зараз він здається мені дуже універсальним. Для дорослих аудиторій. Або для сталих груп, які працюють чи роблять щось безоплатно разом. Цей фільм про команду і про спільну мету. Про озвучення проблем і про можливі шляхи вирішень. І, звісно, про права людини. Про те, як від вигорання лікаря залежить чиєсь життя. Чи воно так само залежить від вигорання вчителя? Водія? Санітарки?...»


Альона Глазкова, модераторка кіноклубу Docudays UA  при громадській організації «Простір Ідей»,
м. Кременчук

 

«Хворісукалюди» 75 хв

Режисер: Юрій Речинський

Україна, Австрія


«Перегляд відбувався ввечері повного робочого дня. Незважаючи на це, фільм зібрав близько 40 людей, які залишалися залученими протягом усього перегляду і обговорення.


Під час дискусії постало кілька важливих питань, які стосувалися не тільки самого фільму, а й філософії прав людини, зокрема, за якими ознаками ми визначаємо людину? Кого ми вважаємо людиною? Що таке людська гідність та яка її природа?


Більшість глядачок та глядачів висловлювалися щодо того, що фільми з таким глибоким поглядом на життя повинні дивитися щонайбільше людей в Україні».


Анна Шаригіна, модераторка кіноклубу Docudays UA при громадській організації «Харківське жіноче об’єднання «Сфера, м. Харків




«Раби» 15 хв

Режисер: Давід Ароновіч, Ханна Хейльборн

Швеція, Норвегія, Данія


«Після перегляду цього фільму стало дуже моторошно через те, що дітей у Судані утримують у рабстві в нелюдських умовах. Після обговорення фільму почала згадувати, як бачила на вокзалах Києва та Львова дітей, які жебракують і просять гроші. І тепер я розумію, що потрібно робити в таких випадках в Україні».


Олександра Воротілова, учителька історії Спеціалізованої школи № 5, м. Маріуполь. Показ та обговорення відбулося в рамках події «Рабство та права людини», організованої Світланою Арабаджи в кіноклубі «Human Rights».


З повним переліком фільмів, ви можете ознайомитися нижче:


1. Обережно, провалля! / Бінґ Ліу / США 2018 / 98’ 

2. Просто зроби це / Емілі Джеймс / Великобританія 2011 / 88’

3. Раби / Давід Ароновіч, Ханна Хейльборн / Швеція, Норвегія, Данія 2009 / 15’

4. Остання швидка в Софії / Ільян Метев / Німеччина, Болгарія, Хорватія 2012 / 75’  

5. О Інтернет! Мрії цифрового світу / Вернер Герцоґ / США 2016 / 98’ 

6. Сільвана / Міка Ґустафсон, Олівія Кастебрінґ, Крістіна Тсіобанеліс/ Швеція 2017/ 95’

7. Вигорання / Жером ле Мер/ Бельгія, Франція, Швейцарія 2016/ 85’ 

8. Нормальний аутичний фільм / Мірослав Янек / Чехія 2016 / 88’

9. Пол приходить з-за моря: Щоденник зустрічі / Якоб Пройсс / Німеччина 2017 / 97’

10. Хворісукалюди / Юрій Речинський / Україна, Австрія 2013 / 75’ 

11. Кров / Аліна Рудніцька / Росія 2013 / 62’ 

12. Джованні та балет на воді / Астрід Буссінк / Нідерланди 2014 / 17’ 

 

Майже для всіх фільмів експерти з правозахисту розробили по два типи сценаріїв: для модераторів кіноклубів, які проводять покази в центрах пробації, виправних колоніях та освітніх установах пенітенціарної системи та тих, які працюють у кіноклубах при школах, університетах, бібліотеках, арт-просторах, галереях, молодіжних, правозахисних і благодійних організаціях.


Зважаючи на те, що цього року кіноклуби фокусуються не лише на обговоренні прав людини, а й на просуванні реформ та розробці адвокаційних проєктів, сценарії містять відповідні практичні поради та доповнення.

 



Модератори та модераторки кіноклубів, як і завжди, можуть знайти фільми та супроводжуючі матеріали на сайті, скориставшись персональним логіном та паролем.


А глядачі можуть обрати зручний кіноклуб із переліку та взяти участь у його подіях як офлайн, так і онлайн.


Мережа кіноклубів Docudays UA – некомерційний та неполітичний проєкт.


Наша мета – правова просвіта та вільний доступ громадян України до кращого документального кіно з усього світу. За допомогою фільмів та дискусій ми поширюємо знання про права людини та про методи їх захисту, формуємо в українському суспільстві розуміння людської гідності як найвищої цінності, розвиваємо громадянський активізм.


У колекції Мережі DOCU/CLUB – 112 стрічок з медіатеки Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, серед яких призери Sundance Film Festival, Sheffield Doc/Fest, Watch Docs та інших знакових фестивалів. Фільми перекладені й озвучені українською мовою.


Фото: Стас Карташов, Осіння школа для модераторів/-ок кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA.


Проєкт «Мережа DOCU/CLUB – за реформи!» фінансується Європейським союзом та Національним фондом на підтримку демократії. 
Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки