Оточені, але нескорені. Відкрите інтерв’ю з режисеркою та головним героєм фільму «Фортеця Маріуполь. Орест»
«Фортеця Маріуполь» — цикл короткометражних фільмів компанії Babylon'13, створений на основі записів відеодзвінків Юлії Гонтарук з українськими військовослужбов(и)цями, які опинилися в оточенні на «Азовсталі» в Маріуполі.
11 жовтня 2023

12 жовтня команда Мережі кіноклубів документального кіно DOCU/CLUB проведе спеціальний кінопоказ фільму «Фортеця Маріуполь. Орест». Одразу після перегляду о 15:30 запрошуємо на онлайн-зустріч з режисеркою Юлією Гонтарук і Дмитром «Орестом» Козацьким, головним героєм стрічки. Модеруватиме розмову Ольга Бабчук, журналістка, комунікаційна менеджерка Мережі кіноклубів Docudays UA. 


З початку облоги Маріуполя режисерка спілкувалася з бійцями полку «Азов», багатьох з яких знала з 2015 року, з часу роботи над проєктом «Залізна сотня». Більша частина фільму — відеодзвінки військовим, які опинилися в кільці. 


«Унікальність цього матеріалу в тому, що є мемуари, які військові пишуть після виходу з оточення. А в мене була змога зателефонувати туди, почути й записати людину просто з облоги. За відчуттями, це наче дзвінок у пекло»,  —  розповідає Юлія Гонтарук


Героєм фільму «Фортеця Маріуполь. Орест» став колишній голова пресслужби полку «Азов» у Маріуполі Дмитро Козацький на псевдо «Орест». У стрічці використані й відеозаписи з особистого архіву бійця. Від початку російського вторгнення він став «очима» Маріуполя, фільмував ситуацію в місті та на «Азовсталі». Його фотографії облетіли весь світ і отримали низку міжнародних нагород.  


Разом зі своїми побратимами «Орест» упродовж 84 днів перебував на металургійному комбінаті «Азовсталь», а потім ще чотири місяці пробув у російському полоні. 21 вересня 2022 року Дмитро та 215 українських захисників/-ць повернулися в Україну з неволі. Нині він фотограф Міністерства оборони України. 


Долучайтеся до онлайн-зустрічі на нашій фейсбук-сторінці і ставте питання авторці та героєві фільму.


Розвиток Мережі DOCU/CLUB фінансується Посольством Швеції в Україні та Національним фондом на підтримку демократії (NED).


Думки, висновки чи рекомендації, висловлені під час зустрічі, належать її учасникам/-цям і не обов'язково відбивають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за зміст дискусії несуть винятково її учасники/-ці.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки