Нова колекція фільмів у кіноклубах Мережі DOCU/CLUB
Раді поділитись новиною: у нашій Мережі — поповнення стрічок для показів та обговорень.
30 червня 2021

Нова колекція вже традиційно має фокус на реформи та адвокаційні заходи. До роботи над сценаріями залучили фахівчинь та фахівців з різних галузей, які давно працюють у своїй сфері і мають бачення стосовно того, яке законодавче підґрунтя необхідне для відчутних змін.

 

Зустрічайте нову, восьму, колекцію фільмів та занотовуйте вподобані фільми:

 

1. Анбесса

 

Через будівництво багатоповерхівки/ десятирічного Асаліфа з сім’єю вигнали з дому. Його мамі загрожує небезпека. Щоб захистити сім’ю, хлопчик починає жити фантазією, у якій він «лев» (амхарською — Анбесса) та має надзвичайну силу. Він застрягає в уявному світі. Та врешті знаходить у собі сили скинути маску лева, щоб боротися зі змінами та насильством.

 

 

 2. Жінка в полоні

 

Уже 10 років Маріш служить чужій сім’ї, яка шантажем та погрозами утримує її в неволі. Господиня відібрала у неї документи, тому Маріш геть безправна в чужій країні. З нею поводяться як з твариною: годують недоїдками і не надають ліжка для сну. Маріш проводить дні зі страхом у серці, але мріє про те, щоб повернути собі своє життя. Після двох років зйомок вона збирається з духом і розказує про свій план: «Я втечу». У фільмі простежений героїчний шлях Маріш назад до свободи.

 

 

3. Історія зимового саду

 

Валентина Вороніна працює у павільйоні квітникарства колишнього ВДНГ вже 45 років. Вона буквально вкладає своє життя у підтримку цього простору. Після довгих років роботи там вона не готова піти на пенсію. 

 

 

4. Медова земля

 

50-річна Хатідже має спокійне життя у селі, де дбає про диких бджіл та прикуту до ліжка матір. Але одного дня поруч оселяється кочова родина з сімома дітьми та отарою 150 корів, і руйнує звичні порядки. 

 

 

5. Остап

 

Фільм про двох братів: один із них вдома, у Львові, інший – у полоні в Донецьку, лежить у лікарні після останніх боїв за донецький аеропорт. Вони обидва вірять, що ще зустрінуться. 

 

 

6. Боги Моленбеку

 

Шестирічні хлопці Аатос та Амін живуть у комуні Моленбек. Разом вони пізнають світ та навіть шукають відповіді на такі питання, як віра в Бога. Усе змінюється, коли на станції метро поблизу вибухають бомби, закладені терористами. Вулиці заповнюють танки, озброєні солдати та поліція. 

 

 

7. Від шепоту до крику

 

Документальний фільм про борців за політичну свободу п’яти різних країн та континентів — Єгипту, Малайзії, України та Венесуели. Вони належать до різних культур, але однаково прагнуть відновити демократію у своїх країнах, попри виклики диктаторів.

 

 

8. Проєкт Бабця

 

Троє молодиків мають надзвичайних бабусь — англійську шпигунку, танцівницю з нацистської Німеччини та угорку-комуністку, яка пережила Голокост. Протягом семи років хлопці досліджують життя своїх бабусь та віднаходять новий погляд на традиційне розуміння історії. 

 

 

9. Китайські ван Гоги

 

У селі Дафен живуть сотні художників, які малюють копії всесвітньо відомих картин. Один із художників, Сяоюн Чжао, та його родина написали приблизно 100 тисяч ван Гогів. Після всіх цих років Чжао відчуває глибоку спорідненість з цим художником та нещодавно їздив до Європи, щоб побачити оригінали.

 

 

10. Історія про торгівлю органами

 

Чорний ринок трансплантантів рятує життя тисяч людей, яким не може допомогти офіційна медицина. Їм допомагають ті, хто використовує свої органи для швидкого заробітку. Торгівля відбувається на межі закону та етики, яку Естер Бінсток досліджує у своєму фільмі.

 

 

11. Вийшло з моди

 

Текстильні фабрики виробляють не лише тонни одягу щороку, а 1 величезні обсяги токсичних відходів. Дизайнерка Реїт Аус націлена змінити індустрію моди, впливаючи на неї зсередини. 

 

 

12. Заповідник Асканія

 

Сюжет фільму розгортається навколо чотирьох героїв із цілковито різними характерами, долями та цілями. Проте їх поєднує одне – бажання зберегти життя серед найбільшої в Україні оази, що наразі стрімко втрачає свою унікальність. 

 

 

13. Нульовий вплив

 

Сім’я Бівен з Матхеттена хоче на рік відмовитись від електроенергії та споживання всього, що залишає відходи. Для цього вони мають пристосуватись до цілком нових умов існування. Чи стають деякі речі в житті кращими і простішими, якщо дещо обмежити себе?

 

 

14. Карла і Нордал

 

Карлі шість років і вона має брата Нордала — і старшого, і молодшого водночас, бо він має затримку розвитку. У фільмі бачимо їх повсякденне життя, сповнене як складних ситуацій, так і сердечної любові. 

 

 

15. Моя щаслива непроста родина

 

Трьох героїнь фільму об’єднує незвичайна побудова родини — вони мають більше, ніж двоє батьків. Це викликає багато питань оточуючих та інші труднощі. У стрічці вони відверто говорять про свій досвід з нами і своїми батьками. 

 

 

16. Хороша смерть

 

Дженет смертельно хвора і хоче померти від медичного втручання, однак це суперечить британським законам. Їй погодилась допомогти лікарка зі Швейцарії, та Дженет мусить спланувати подорож до того, як хвороба зробить це неможливим. Поки вона спокійно планує від’їзд, її близькі переживають бурю емоцій.

 

 

17. AUDIENCE EMANCIPATED: боротьба за кінотеатр «Емек»

 

Боротьба навколо кінотеатру “Емек” стала однією з найбільш значущих для Стамбула і проклала шлях до протестів на площі Таксім. Проти перетворення кінотеатру на торговий центр виступили тисячі активістів та глядачів. Фільм складається з їх аматорських записів та транслює спільне бачення учасників протесту. 

 

Переглянути стрічки ви можете у кіноклубах Мережі DOCU/CLUB. Крім того, під час кінопоказів глядачі з експертами обговорюють проблеми, які висвітлюють фільми. Щоб долучитись до показів нових фільмів у наших кіноклубах, знаходьте найближчий до себе кіноклуб та слідкуйте за його анонсами.

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки