Пересувний будинок культури та кіноклуб «Docudays UA/Гуртобус»
Гуртобус – проєкт IZOLYATSIA. Platform for Cultural Initiatives. у співпраці з U.S. Embassy Kyiv Ukraine. Основна мета  – децентралізація культури. У 2019 році Гуртобус відвідав 25 населених пунктів у 14 областях країни зі сформованою програмою заходів. Цьогоріч пересувний культурний центр вирушає в подорож разом із DOCUCLUBом і фільмами з колекцій Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.
13 серпня 2020

З 17 по 22 серпня звичайний рейсовий автобус перетвориться на справжній пересувний будинок культури і помандрує у напрямку Сходу, щоб зібрати «Родинний альбом» міст України. Зустрічатиме проєкт Донецька область, а саме міста: Добропілля (17/08), смт Новоекономічне (18/08), Покровськ (19/08), Бахмут (21/08), Соледар (22/08). 

 

«Під час нашої подорожі ми збиратимемо сімейні фотографії, листівки, марки або інші речі, пов'язані з дитинством. Це може бути навіть “секретик”, закопаний у садочку. Також ми запропонуємо гостям нашого культурного простору розповісти казки, які вони чули від рідних, коли були дітьми», – додає Олена Масон, кураторка проєкту.

 

Фото надане командою проєкту


Гуртобус пропонуватиме мешканкам/-цям міст і містечок Донеччини взяти участь у різноманітних культурно-освітніх активностях. Серед них виставка та майстерня вуличної фотографії від Гаррі Єфімова, майстер-клас з шовкодруку від Анастасії Хаджинової, мистецькі воркшопи Алевтини Кахідзе для дітей та підлітків, а також – кінотеатр просто неба від документального кіноклубу «Docudays UA/Гуртобус». Олена Масон зазначає:


«Ми залучили до колаборації DOCU/CLUB, по-перше, тому що нам не хотілося, аби мистецтво було чимось розважальним, а навпаки, сприяло діалогу на складні та актуальні теми. До кінопрограми вже увійшли дві короткометражні стрічки: “Домашні ігри” української режисерки Аліси Коваленко та робота китайського документаліста Хуацін Дзінь “Цвіт крізь сльози”. Перший фільм розповідає про життя дівчини-підлітка, яку змушує швидко подорослішати тягар відповідальності. На мій погляд, ця історія взагалі про дорослішання, у більш широкому сенсі. Це важлива тема, яка може об'єднувати всіх нас. Також ми говоритимемо про рівність, про сильних і спроможних жінок. Друга стрічка, “Цвіт крізь сльози”, – про китайський інтернат для дітей. Особисто для мене це привід обговорити сенситивний підхід до дитинства та виховання. А також поміркувати про соціалістичне минуле і, можливо, спільні травми». 


Місткість кінозалу – близько 30 місць, із дотриманням усіх карантинних вимог безпеки публічних заходів. Тож за час подорожі документальні фільми повинні подивитися та обговорити понад 150 людей. Заходи розпочинатимуться після полуденної спеки, о 15:00, щовечора о 20:00 – кінопоказ і обговорення, насамкінець – музична програма. Детальний розклад організатор(к)и оголосять найближчим часом на сторінці проєкту.


Фізично Community Culture Bus / Гуртобус — це багатофункціональний творчий мобільний простір, створений шляхом перетворення рейсового автобуса на культурний хаб. Цей проект частково відтворює давню традицію авангардної музеології та практику пересувних виставок, які були започатковані у тому числі українськими художниками на початку XIX.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки