Громадський активізм, децентралізація та права людини

Ці теми стали провідними під час правового кінозалу, в якому взяли участь засуджені з 16 виправних установ України.

26 серпня 2021

Диканівська ВК №12, Божковська ВК №16, Холодногірська ВК №18, Олексіївська ВК №25, Ладижинська ВК №39, Бердичівська ВК №40, Качанівська ВК №54, Збаразька ВК №63, Полтавська ВК №64, Сокирнянська ВК №67, Коростенська ВК №71, Стрижавська ВК №81, Вінницька ВК №86, Райківська ВК №73, Полтавська ВК №64, Первомайська ВК №117. – Це перелік виправних колоній, які 18 серпня долучилися до перегляду та обговорення документальної стрічки з добірки кіноклубів Docudays UA.

 

Захід організований у співпраці з громадською організацією «Докудейз» та благодійною організацією «FREE ZONE». Проводив його модератор кіноклубу медіапросвіти з прав людини Docudays UA «ДУМАй!», комунікатор Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, правник Юрій Чумак.

 

Для перегляду обрали фільм «Ти, бля, рота закрий!» режисерки Таїсії Кутузової.

 

Історія про Сергія Чагарова – 16-річного хлопця, який переймається проблемами рідного села Гатне, що на Київщині. Місцеві можновладці виділили землю в селі під забудову багатоповерхівками, не потурбувавшись про проведення систем каналізації, тому стоки зливаються просто до ставка. Сергій самотужки веде боротьбу зі знахабнілими чиновниками й корупцією.

 

 

Сергій Чагаров

 

Сюжет стрічки - яскравий приклад того, як молодий хлопець, народжений уже в незалежній Україні, домагається позитивних змін у своїй громаді.  Незважаючи на погрози й напади розлючених корупціонерів, Сергій відстоює свої права, вимагає чесності, справедливості й законних дій від влади.

 

Стрічка не залишила байдужим нікого з глядачів. «Молодець!», «І один у полі воїн!», «Герой нашого часу!», – такими епітетами нагородили головного героя учасники заходу.

 

Юрій Чумак, коментуючи стрічку, зазначив, що активісти, які відстоюють права й законні інтереси, на жаль, нерідко піддаються тиску. “Щоправда, реформа децентралізації, яка зараз реалізується в Україні, сприяє спроможності нових територіальних громад та призводить до підвищення громадської активності. Втім, щоб краще опановувати життя в громадах, необхідні знання й навички,» – наголосив правник.

 

Навіть якщо ви припустилися в минулому помилок, які привели вас за ґрати, засуджені теж мають право навчатися, читати та опановувати нові навички. Це допоможе після звільнення обрати активну громадянську позицію. Як це зробили, зокрема, засновники благодійної організації «FREE ZONE», – наголосив Юрій Чумак.

 

P.S. Хочеться зазначити, що всі, хто брав участь в обговоренні, просили передати привіт Сергію Чагарову та Таїсії Кутузовій.

Зараз режисерка знімає повнометражну версію фільму «Ти, бля, рота закрий!». Усі учасники заходу побажали їй творчих успіхів у цій справі!

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

 

Георгій Кобзар

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки