Історії, що хвилюють: гід правозахисною програмою RIGHTS NOW!
Коли дитинство минає, доросле життя зустрічає тебе новими випробуваннями. Запитань стає дедалі більше, але часто оточення не сприяє відвертій розмові та можливості говорити про свої проблеми публічно. Цього року в межах правозахисної програми RIGHTS NOW! ми прагнемо створити такий безпечний простір, де разом з батьками та дітьми обговоримо, як дорослішати без зайвих травм, давати відсіч стереотипам, як навчати(ся) без дискримінації й будувати довірливі стосунки вдома та в школі.
20 квітня 2020

Уперше програма RIGHTS NOW! відбудеться онлайн: на головній фестивальній сторінці docudays.ua з 24 квітня до 3 травня включно всі охочі зможуть долучитися до трансляцій наживо. Програма триватиме дев’ять днів, кожен з яких розкриває певну тему: «Права людини», «Кібербулінг» (два дні), «Сім'я», «Активізм», «Війна», «Рівність», «Можливості», «Освіта». Під час обговорень ми разом із фахівцями та фахівчинями з громадського, освітнього та державного секторів поговоримо, як подолати насильство в сім'ї, про кібербулінг та молодіжний активізм, про порушення прав дітей у Криму та на Донбасі й про поширені кліше стосовно ВІЛ-позитивних дітей.

 

Усі події правозахисної програми супроводжуватиме переклад жестовою мовою, що стало можливим завдяки партнерству з ГО «Відчуй».

 

Розповідаємо про основні заходи правозахисної програми. 

 

25 квітня Тема дня: «Права людини» 

 

Карантинні обмеження, ухвалені Урядом, змінили наше життя. Ми мусимо пристосуватися до нового повсякдення. Як нам захистити свої права в умовах надзвичайного стану? Поговоримо о 14:30 у дискусії «COVID-19: чи готові ми поступитися своїми правами?».

 

Ексклюзивно для фестивалю Docudays UA створено серію ілюстрацій про права дітей від інтернет-мему Гусь. Презентація ілюстрацій та тренінг «Про права дітей простою мовою» відбудеться о 18:30. 

 

26 квітня Тема дня: «Кібербулінг» 

 

Як документальне кіно допомагає в обговоренні конкретних проблем у суспільстві й стає дієвим інструментом для проведення успішних правозахисних кампаній? Торік особливою подією RIGHTS NOW! стала Лабораторія впливу для активістів і документалістів ЗМІНИ ЦЕ! У Лабораторії представники та представниці американських компаній, які розробляють стратегії дистрибуції документальних фільмів, розказали про успішні кейси використання кіно як агента змін. Цьогоріч успішним досвідом поділяться українські громадські активіст(к)и. Як документальна стрічка «Булер» американського режисера Лі Гірша допомогла відверто поговорити з батьками, учителями та підлітками про булінг у школі, дізнаєтеся о 14:30. Приєднуйтеся до Лабораторії ЗМІНИ ЦЕ! Фільм «Булер» – успішний кейс імпакт-дистрибуції в Україні.

 

Під час дискусії «Кампанія проти кібербулінгу. Історії успішної протидії» о 18:30 експерт(к)и Всеукраїнської кампанії проти кібербулінгу Docudays UA презентують нове аналітичне дослідження про попередження та протидію цькувань в інтернеті. А також глядачі та глядачки побачать перші в Україні антиКібербулінгові мультики, створені на основі реальних історій підлітків, які опинилися в ситуації онлайн-цькувань.

 

27 квітня | Тема дня: «Кібербулінг»


Досвід підлітків з різних країн, які стикнулися з проявами дискримінації: ненавистю, упередженнями, булінгом, зібрали на одній платформі «Історії, які зворушують». Як використати платформу під час дистанційного навчання, щоб влаштувати для тинейджерів ефективну дискусію про дискримінацію? Як користуватися платформою, розкажуть її творці о 14:30.

 

О 18:30 долучайтеся до презентації коміксу «Я тобі не кицька: маленька книжка для дівчат про власні кордони». Книга містить 9 історій про домагання й булінг у школі та поза межами навчального закладу.

 

28 квітня | Тема дня: «Війна»

 

Після окупації Росія послідовно поширювала своє правове поле на Крим. Близько 200 дітей залишилося без батьків, які необґрунтовано переслідуються за політичні мотиви. Про порушення прав дітей у зв’язку зі збройним конфліктом поговоримо о 14:30 під час дискусії «Дитинство в окупованому Криму: зі зброєю в руках та без права бути українцем».

 

О 18:30 приєднуйтеся до дискусії «Дітям не місце на війні!» Поговоримо про те, як Україна захищає права дітей в умовах збройного конфлікту, яку допомогу від держави отримують діти в сірій зоні. 

 

29 квітня | Тема дня: «Сім’я»

 

Автор(к)и проєкту «Шерифи для нових громад» під час експертної дискусії «Дітям потрібен шериф» о 14:30 розкажуть, як якісна організація  безпечного середовища в громадах впливає на дотримання прав дітей.

 

Продовжимо говорити про захист дітей під час дискусії «Насильство в сім'ї: як допомогти дітям?».  О 18:30 ітиметься про те, як захистити дитину в ситуації насильства в сім'ї і як пояснити українським батькам, що застосування фізичної сили – це не норма.

 

30 квітня | Тема дня: «Активізм»

 

Яка ситуація з нападами на громадських активістів в Україні, коли за ґрати потраплять замовники вбивства Катерини Гандзюк? Поговоримо в дискусії «Напади на активістів: як добитися розслідування?». Досвід ініціативи «Хто замовив Катерину Гандзюк?».

 

Увечері о 18:30 поговоримо, як змінилася ситуація з безпекою підліткових акцій за останні роки та як влада розслідує випадки переслідування молодих активістів у дискусії «Підлітковий активізм: плюси, мінуси, підводні камені».

 

1 травня | Тема дня: «Рівність»

 

Торік в Україні стартував пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». За перший рік роботи ініціативи з кримінального процесу вивели 50 дітей. А це – 50 врятованих життів. О 14:30 у межах заходу «Mama I’m a criminal: як відновне правосуддя дає дітям другий шанс» ви зможете почути їхні історії та дізнатись, як врятувати більше дітей. 

 

Разом з експерт(к)ами з Teenergizer о 18:30  поговоримо, як забезпечити право на недискримінацію дітей із ВІЛ-позитивним статусом у дискусії «ВІЛ-позитивний статус – не вирок!» .

 

2 травня | Тема дня: «Можливості»

 

Аби всі учні в Україні мали можливість вступити саме до тих ВНЗ, про які мріють, незалежно від місця проживання, навчального закладу чи соціального статусу, створено iLearn – відкриту платформу з онлайн-курсами та вебінарами для підготовки до ЗНО. Про її особливості дізнаєтеся під час тренінгу «iLearn: гейміфікована підготовка до ЗНО та ДПА» о 14:30.

 

Про фактичний стан дотримання прав дитини українською бізнес-спільнотою та про перешкоди, які заважають їй у цьому, дізнаєтеся о 18:30 у дискусії «Про права дитини й бізнес. Як діти можуть заробляти?». Також розглянемо успішні кейси дітей, які започаткували свій бізнес.

 

3 травня | Тема дня: «Освіта»

 

Під час практичної лекції «Як навчати без дискримінації?» освітяни отримають необхідну теорію та практичні інструменти впровадження недискримінаційного підходу в навчанні. Чим відрізняється гендер від статі, що таке гендерно чутливий підхід в освіті, як розпізнавати гендерні стереотипи, – про це й не лише о 14:30.

 

Під час тренінгу «Чому дітям і дорослим потрібна сексуальна освіта?» о 18:30 ітиметься,  як говорити з дитиною про секс, а підлітки дізнаються, що таке культура згоди і як «згода» виглядає на практиці.

 

Ще одна подія правозахисної програми RIGHTS NOW! – «Жива бібліотека». Організатори дібрали для «бібліотеки» унікальні «книжки», щоб «читачі» усвідомили, наскільки життя реальної людини, яка представляє ту чи ту вразливу групу в суспільстві, відрізняється від наших уявлень про неї.

 

«Жива бібліотека» відбуватиметься з 27 квітня до 2 травня включно онлайн. А «читачам», щоб познайомитися з «книгою», яка зацікавила, потрібно реєструватися за посиланням.

 

Текст - Ірина Сидоренко, піар-менеджерка правозахисного департаменту Docudays UA.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки