Документальне кіно як рушійна сила адвокаційних кампаній

15 кіноклубів документального кіно Мережі DOCU/CLUB у 10 областях України реалізували у своїх громадах адвокаційні кампанії в рамках програми “DOCU ДІЄ 2.0”. 

 

Передрук з порталу "Громадській простір".

10 серпня 2023

 Ця програма стартувала у грудні 2022 року, коли команда Мережі оголосила конкурс на відкриття нових кіноклубів. 36 переможців конкурсу пройшли кількамісячне навчання під керівництвом менторів Мережі і відкрили кіноклуби документального кіно з прав людини при своїх громадських організаціях, освітніх закладах, бібліотеках чи закладах культури по всій Україні.  

 

Важливою складовою програми було навчання з адвокації.  Модератор(к)и кіноклубів навчалися визначати важливі для громади проблеми, гуртувати громаду для її вирішення, комунікувати з владою і домагатися від неї прийняття потрібних для громади рішень. Значна кількість модераторів/-ок після навчання запропонували ідеї власних адвокаційних проєктів. 15 з них отримали підтримку від Мережі DOCU/CLUB для реалізації у громадах. 

 

Тематично усі адвокаційні проєкти були різними: модератор(к)и працювали над впровадженням інтеграційних програм для вимушено переміщених осіб; запровадженням програм підтримки родин, які втратили близьких на війні; формуванням культури пам’яті та вшанування полеглих героїв. Частина команд домагалась прийняття програм та планів з протидії булінгу, домашнього насильства,  запровадження практик медіації та вирішення безпекових питань у громаді. Кілька проєктів працювали над створенням Молодіжних рад та розробкою системних програм просвітницьких та культурних заходів для молоді. 

 

Здавалося б, такі різні проєкти. Що стало об’єднавчою силою для цих ідей і допомогло ініціаторам досягти успіху за 2 місяці, передбачених на реалізацію проєктів? Відповідь проста: документальне кіно. Саме документальні фільми з колекції Мережі DOCU/CLUB допомогли модератор(к)ам кіноклубів акцентувати увагу мешканців громади на проблемі, зібрати людей і владу для її обговорення й напрацювати пропозиції щодо вирішення проблеми. 

 

 

Команда Мережі допомогла модератор(к)ам підібрати зі своєї колекції фільми, що тематично дотичні до адвокаційних проєктів. Люди у містах, містечках та селищах України збираються на перегляди та обговорення фільмів, бачать на екрані невигадані історії реальних людей з України і всього світу, надихаються їхніми пошуками та їхньою боротьбою за свої мрії і, що найголовніше, починають розуміти, що вони також можуть змінювати на краще життя у своїй громаді.  


Адвокаційні проєкти програми “DOCU ДІЄ 2.0” допомогли виявити у громадах людей, готових брати на себе відповідальність і долучатися до активної роботи з громадою і до комунікації з владою. Адже завдання адвокаційного проєкту – не лише окреслити проблему, яка існує в громаді, а й розробити план заходів для її подолання і домогтися внесення цих заходів у план стратегічного розвитку громади. 

 

Завдяки таким послідовним діям ініціативних груп проєктів під керівництвом модераторів/-ок кіноклубів вдалося досягти реальних результатів. Ініціатор(к)и проєктів подали напрацьовані пропозиції у органи місцевої влади і вже отримали позитивні рішення.

 

Так, у Хорошеві на Житомирщині з ініціативи учасників проєкту виконком селищної ради затвердив заходи з підвищення рівня безпеки на дорозі біля школи. У Богуславці на Черкащині прийняте рішення про запровадження у освітньому закладі посади соціального педагога для попередження насильства серед дітей. У Гощі на Рівненщині у новому навчальному році посилять заходи з протидії кібербулінгу в закладах освіти. У Львові затверджено стандарт публікації новин на офіційних каналах міської ради, за яким уся важлива інформація, яка публікується у вигляді картинок чи інфографіки, має обов’язково дублюватися у текстовому варіанті, щоб бути доступною для слабозорих та незрячих людей.

 

У Новояворівську на Львівщині ініціативна група кіноклубу Docudays UA розробила й подала у міську раду план заходів із впровадження у громаді альтернативного способу вирішення спорів через медіацію. 

 

 

Декілька кіноклубів у своїх проєктах працювали з ідеями, пов’язаними безпосередньо з війною та відбудовою. У Покалеві на Житомирщині активісти домоглися демонтажу пам’ятника радянської доби, який підпадав під дію “Закону про декомунізацію”, сформували і затвердили у міській раді дорожню карту щодо виділення та оформлення у громаді місця пам’яті загиблих сучасних героїв.

 

Ініціативна група у Кременчуці на Полтавщині подала у міську раду пропозиції щодо внесення змін у міську програму «Захисник України» з метою відкриття у місті центру психосоціальної підтримки жінок з родин військовослужбовців та волонтерок. За результатами адвокаційного проєкту ще одного кіноклубу у цьому місті в міську раду Кременчука подані пропозиції та методичні рекомендації для розробки програми для груп підтримки родин військовослужбовців, які загинули, пропали безвісти чи перебувають у російському полоні.

 

У Ківерцях на Волині розробили проєкт Положення про Громадську раду з питань волонтерства і зареєстрували звернення до сільської ради про створення Громадської ради з питань волонтерства. А у Вознесенську на Миколаївщині ініціативна група проєкту розробила та подала у міську раду листа із пропозиціями внесення змін до Плану «Поводження з твердими побутовими відходами», головним завданням яких буде створення компостувального кластеру у Вознесенській громаді. 

 


 

Декілька адвокаційних проєктів працювали над вирішенням проблем, важливих для молоді. У Нерубайлівці на Одещині ініціювали створення Молодіжної ради і очікують затвердження Положення про Молодіжну раду на сесії сільської ради. У Чорноморську поблизу Одеси працювали над залученням молоді та ВПО до культурного життя міста. Активісти розробили програму культурних заходів, яку вже затвердив відділ культури міськради.

 

 

 

 

У Слобожанському на Харківщині молодь розробила і запропонувала включити у план розвитку громади програму інтеграції, соціальної адаптації та захисту внутрішньо-переміщених осіб. У Шостці на Сумщині під час реалізації адвокаційного проєкту був розроблений молоддю й погоджений мером план діяльності Молодіжної ради, а зараз активісти чекають на його включення у Стратегічний план розвитку громади. А у Миколаївці на Сумщині учасники проєкту працювали над виділенням окремого приміщення для молодіжного простору. Пропозиції активістів селищна рада розгляне  на черговій сесії.  


Понад дві з половиною тисячі учасників в 10 областях долучилися до втілення цих адвокаційних ідей. Команді Мережі DOCU/CLUB та модератор(к)ам кіноклубів вдалося реалізувати все задумане. Депутати та чиновники місцевих рад пристали на пропозиції команд та прийняли відповідні рішення або найближчим часом розглянуть їх на сесіях і включать у плани розвитку громад. 

 

Але у програми “DOCU ДІЄ 2.0” є ще один вагомий результат: ініціатори та учасники адвокаційних проєктів навчилися ефективному способу взаємодії з владою для отримання позитивного результату. Це вміння вони застосовуватимуть і надалі. Як зазначила Оксана Козловська, модераторка кременчуцького кіноклубу Docudays UA при ГО “Лідерка” та ініціаторка одного з адвокаційних проєктів: “Тепер фраза «та нічого ми від влади не доб’ємося» викликає посмішку та зустрічне питання: «А ви пробували? Вам допомогти?”. 

 

Розвиток Мережі DOCU/CLUB фінансується Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.


Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам та упорядникам/упорядницям цієї публікації і не обов’язково відображають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори/авторки та упорядники/упорядниці.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки