Дискусія за участі правозахисниць, батька-поліцейського та режисерки фільму «Невидимі».

«Така вже наша жіноча доля», «всі жінки терплять – і ти терпи», «народиш – і все забудеш», – такі стереотипні твердження чує чи не кожна жінка, яка готується стати мамою.

8 грудня 2021

Але чи все треба терпіти і чи вдасться все забути? Які права людини є в жінок під час пологів? Із якими порушеннями та дискримінацією під час народження дитини доводиться стикатися українським родинам? Які ситуації можуть виникнути під час пологів і як їх вирішувати? Чому питання прав жінок в період вагітності, народження і післяпологовий  період залишаються табуйованими і чому важливо їх озвучувати?

 

Про це йтиметься під час онлайн-дискусії «Народжувати гідно! Право жінок на безпечні пологи», яка відбудеться у межах Всеукраїнської кампанії ГО «Докудейз» «Разом – за безпечні пологи!» та є частиною програми 18 Мандрівного фестивалю Docudays UA.

 

 

Ключові спікер/к/и зустрічі:

  • Майя Мартіняк – режисерка і творча продюсерка фільму «Невидимі» (Словаччина),
  • Євгенія Кубах – експертка кампанії «Разом - за безпечні пологи!», співзасновниця ГО «Природні права Україна»,
  • Ксенія Шиманська – директорка правозахисного департаменту ГО «Докудейз»,
  • Сергій Багаліка – батько-поліцейський, який перебуває у відпустці по догляду за дитиною.

 

Модераторка події – Ніна Хома, координаторка Мандрівного фестивалю Docudays UA у Львівській області, координаторка Мережі DOCU/CLUB з прав людини та реформ.

 

Для участі в заході просимо зареєструватися тут https://bit.ly/3qshb13


Напередодні дискусії всі зареєстровані учасниці й учасники отримають доступ до онлайн-платформи для перегляду фільму «Невидимі», а також лінк на дискусію у ZOOM.

 

Фільм Майї Мартіняк «Невидимі» – це історії жінок із трьох різних країн, які розкривають заперечувану в суспільстві тему пологової травми і реальність, у якій перебувають жінки, змушені мовчати через тиск оточення або медичного персоналу.

 

 

Світова прем'єра фільму відбулася у 2020 році на найбільшому фестивалі документального кіно у Північній Європі CPH:DOX. Одразу дві відзнаки отримала стрічка на Міжнародному фестивалі документального кіно One World у Словаччині.

 

Українська прем'єра фільму «Невидимі» відбулася у 2021 році під час Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Стрічка не залишила байдужими українських глядачів і журі правозахисної  номінації RIGHTS NOW! Фільм «Невидимі» отримав дві статуетки від  Docudays UA – приз студентського журі та нагороду в номінації RIGHTS NOW!

 

Організатори події – ГО  «Патронус»,  ВОГО «Волинський прес-клуб»,  ГО «Платформа взаємодій»  «Простір».

 

Партнери події: Кіноклуби Docudays UA, Львівський місцевий центр з надання безоплатної  вторинної правової допомоги, Представництво Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в західних областях, Асоціація жінок-юристок України «ЮрФем».

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

 

 

 

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки