Діджиталізація на Херсонщині: у кіноклубі обговорили, які послуги можна отримати онлайн

За останні кількам років в Україні все більше послуг та документів можна отримати онлайн. Загалом українцям обіцяють до 2024 року перевести всі публічні послуги в онлайн, а також створити paperless-державу (держава без паперів).


16 жовтня 2021

У середу, 13 жовтня, відбувся онлайн-кіноклуб Docudays UA, на якому переглянули документальний фільм «Ти, *рота закрий» та обговорили разом із запрошеними експертами онлайн-послуги, які можна отримати, не виходячи з дому.


Це фільм про підлітка Сергія Чагарова, який у своєму селі Гатне під Києвом бореться з корупцією і потерпає від нападів депутатів. Сергій намагається отримати дозвільні чи інші документи для перевірки легальності будівництва. Якби він схотів отримати ці документи зараз – усе було б набагато легше.

 

Адже, як розповів Павло Кулик, заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації (ХОДА), понад рік у Держгеокадастрі працює портал з електронними сервісами. А також замість Державної архітектурної інспекції з'явився Портал державної системи у сфері будівництва. Це ефективніший та автоматизованіший інструмент для надання інформації, тож її отримання тепер не розтягується на місяці.

 

У Херсонській області працює 37 ЦНАПів, а ще два планують відкрити найближчим часом. У 2021 році вже надано понад 330 тисяч послуг, з них лише 22 тисячі замовлені онлайн.

 

Павло Кулик, заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації (ХОДА)

 

«Усі ЦНАПи в Херсонській області облаштовані електронною чергою і вже працюють «без паперів», тобто приймають цифрові копії документів. Так само повинні працювати всі комунальні заклади та заклади сфери обслуговування. У ЦНАПах є POS-термінал для сплати за послуги, термінал, який слідкує за чергою, екран, який озвучує те, що показується на терміналі. Також є Viber-бот, який слідкує за місцем у черзі і де можна оцінити роботу співробітника, підрозділу в цілому і роботу cамого бота. Це працює ще не в кожному ЦНАПі, але намагаємося запровадити в усіх», – розповів Павло Кулик.

 

Онлайн-запис працює як через сайт облдержадміністрації у розділі «Онлайн-запис до ЦНАПів», а також на кожному сайті територіальної громади є розділ для запису на надання адміністративних послуг. Також на сайті ХОДА є мапа ЦНАПів Херсонської області.

 

Перелік послуг, які можна отримати у ЦНАПах, поступово розширюється, уже можна зареєструвати транспортні засоби, та, наприклад, у деяких Центрах у Херсоні вже можна оформити документи, що посвідчують особу. «Також 28 ЦНАПів мають «Мобільні валізи» – це компактне, але повноцінне робоче місце адміністратора ЦНАП для обслуговування громадян, які не можуть самі прийти до Центру. У валізі є комп'ютер і навіть POS-термінал для оплати на місці, сканер, принтер. Також маємо машину для обслуговування на дому», – розповів заступник голови ХОДА.

 

«Дія» в дії

 

Звісно, коли ми говоримо про діджиталізацію, перше, що приходить на думку – це портал державних послуг та застосунок «Дія».

 

 

На порталі «Дія» українцям доступні понад 50 електронних послуг у різних сферах: від оформлення допомоги по безробіттю до реєстрації бізнесу. Також на порталі доступна інформація з 6 державних реєстрів. Як нам обіцяє влада, кількість послуг збільшуватиметься, поки всі вони не будуть переведені в онлайн. Уже зараз частина особистих документів зберігається у застосунку «Дія». Україна стала першою у світі державою, де можна користуватися цифровим паспортом та не пред'являти паперовий чи пластиковий аналог. До того ж, як ми вже писали, тепер немає потреби робити ксерокопії певних документів для отримання послуг у ЦНАПах, а надсилати через застосунок цифрові копії документів на їх електронну пошту. Детальніше про те, як працює портал та застосунок Дія – читайте за посиланням.

 

 

Як зазначила Аліна Новікова, заступниця начальника відділу державної реєстрації актів цивільного стану в Херсонській області управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, дуже спростив життя батьків онлайн-сервіс порталу «Дія «єМалятко». Батьки за однією заявою можуть отримати одразу 9 послуг: отримання свідоцтва про народження, визначення походження дитини (інформація про батьків), призначення допомоги при народженні дитини, визначення належності дитини до громадянства України, присвоєння дитині номера платника податків (РНОКПП), внесення інформації про дитину до Єдиного державного демографічного реєстру (УНЗР) та до Реєстру пацієнтів, призначення допомоги на дітей, які виховуються в багатодітних сім'ях, реєстрація місця проживання. Але, як уточнила пані Аліна, на жаль, реєстрація місця проживання поки недоступна в Херсонській області.

 

Для отримання паперових документів батькам не потрібно звертатися до ДРАЦСу, адже при оформленні послуг через онлайн-сервіс можна обрати доставлення документів кур'єром додому. А вже найближчим часом у Дії має з'явитися можливість подати заяву на реєстрацію шлюбу. Більше про роботу сервісу «ЄМалятко» – читайте за посиланням.

 

«Українці ще не готові до 100% переходу до онлайн-послуг. Але люди колись боялися отримувати зарплату на картку, але зараз це стало нормою. Тому на зміни потрібен час.Та, звісно, необхідно проводити освітницьку роботу серед населення та забезпечити доступ до інтернету на території всієї України», – додав на завершення дискусії Павло Кулик.

 

Захід організовано Кіноклубом Docudays UА при Благодійній організації "Фонд милосердя та здоров'я" за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

 

Мирослава Романова, «Вгору»

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки