«Амбасадори екосвідомості» зустрілися у Дніпрі
Науковці вважають, що у нас є ще максимум 50 років, щоб запобігти незворотним екологічним наслідкам. І якщо людство продовжуватиме пасивно спостерігати, то подальше погіршення стану планети неминуче.
27 квітня 2021

Спільний перегляд та обговорення документальної стрічки американської режисерки ЕМІЛІ ДЖЕЙМС «Просто зроби це» з колекції Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA відбувся 22 квітня. Зустріч проходила у гібридному форматі – офлайн у Бібліотеці української діаспори імені Джона Маккейна(м. Дніпро) та онлайн на платформі Гугл міт.

 

Подію присвятили Міжнародному дню Землі. До дискусії запросили провідні екологічні організації Дніпропетровщини, громадських активістів, містян. Мета зустрічі - привернути увагу широкої громадськості до кліматичних змін та спонукати дітей та дорослих не бути байдужими, а стати на сторону захисту навколишнього середовища, свідомого споживання та щоденного застосування екозвичок.

 

 

Прикладом наполегливого активізму, згуртованості та спланованих дій заради позитивних змін у навколишньому середовищі європейських країн та всього світу стали герої фільму «Просто зроби це». Глядачів вразила впевненість екоактивістів у необхідності вийти на акції прямої дії і, попри мирні наміри, бути готовими до застосування сили з боку поліції, арештів, вилучення майна тощо. «Викликає захоплення те, як люди різного віку впродовж років залишаються вірними ідеям захисту навколишнього середовища, відстоюванню природних просторів для життя людей. Дуже сильний фільм!», - наголосив учасник заходу.

 

«Не впевнена, що ми, українці, можемо так само діяти. Можливо, ми не готові до такої згуртованості. А можливо , не повністю розуміємо, що багато наших прав порушено через забруднення води, повітря, землі», - акцентувала глядачка.

 

 

Упродовж дискусії учасники і учасниці, обговорили основну екологічну причину, що спричиняє стрімкі кліматичні зміни, - викиди СО2 (діоксиду вуглецю) та дії європейських країн по запобіганню їм. Познайомились з можливістю користуватися екологічним чат-ботом SaveEcoBot для контролю забруднення повітря. Підтримали висловлювання однієї з головних героїнь фільму, Марини: «Бездіяльність щодо кліматичних змін погіршує кліматичні зміни».

 

Тож варто не бути байдужими до прекрасного середовища, в якому живемо. Варто кожного дня виховувати в собі екоповедінку і приєднуватись до діючих громадських організації екологічного спрямування для відстоювання своїх прав.

 

Зустріч є частиною активностей «Амбасадори екосвідомості» в рамках «Кампанії із збереженням довкілля - на підтримку реформи сфери довкілля» спільно з кіноклубом медіа-просвіти з прав людини «Потенціал» при ГО «Громадська Палата України» та Громадською організацією «Докудейз».

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.


Наталя Жебрик
Фото: Валерія Бібік

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки