Адвокаційні проєкти «DOCU ДІЄ 2.0»: війна і відбудова
15 кіноклубів Мережі DOCU/CLUB упродовж двох місяців працювали над реалізацією адвокаційних проєктів у своїх громадах в рамках програми «DOCU ДІЄ 2.0».  
9 серпня 2023

Ми вже розповідали про проєкти, присвячені вирішенню молодіжних та безпекових питань. У цьому матеріалі познайомимо вас із адвокаційними проєктами, пов’язаними із вшануванням пам’яті загиблих, допомогою постраждалим від війни та відбудовою.

Покалів, Житомирщина

Непросту й болючу тему обрали для свого адвокаційного проєкту модераторка кіноклубу Docudays UA при Покалівському ліцеї на Житомирщині Юлія Давидюк та її однодумці – запровадити у громаді нові практики вшанування пам’яті загиблих у російсько-українській війні. Ініціатори проєкту об’єднали громаду та місцеву владу, демонтували пам’ятник радянської доби, який підпадав під дію «Закону про декомунізацію», сформували і затвердили у міській раді дорожню карту щодо виділення та оформлення у громаді місця пам’яті загиблих героїв. Тепер активісти мають розробити проєкт місця пам’яті, провести конкурс та громадські слухання і подати пропозиції на затвердження у міську раду. Ініціатори проєкту впевнені, що успішна комунікація з місцевою владою і підтримка громади допоможуть досягти запланованого.


В рамках проєкту в Покалеві відкрили виставку пам’яті полеглих односельців. «На жаль, у нашій громаді знову є загиблі, будемо розширювати виставку, щоб вшанувати і їхню пам’ять», - з болем розповідає Юлія. 


Для Юлії Давидюк, як і для багатьох інших учасників/-ць програми «DOCU ДІЄ 2.0», це був перший досвід проведення такого проєкту: «Я переконалася, що коли ініціатива йде знизу, від людей, то працювати значно легше. Вони розуміють, що ми робимо і для чого, і це дає якісно інший результат».

 

Кременчук, Полтавщина

На запит громади у Кременчуці на Полтавщині зреагували ще два кіноклуби Мережі. Альона Марченко, модераторка кіноклубу Docudays UA при ГО «Прокачай себе», ініціювала започаткування у місті кіл підтримки родин військовослужбовців, які загинули, пропали безвісти чи перебувають у російському полоні. Звісно, за короткий термін розробити і впровадити  такий проєкт складно, але завдяки адвокаційному проєкту у міську раду Кременчука подані пропозиції та методичні рекомендації для розробки такої програми для груп підтримки. 


Тим часом Оксана Козловська, модераторка кременчуцького кіноклубу Docudays UA при ГО «Лідерка», зініціювала у своєму адвокаційному проєкті внесення змін у міську програму «Захисник України» з метою відкриття у місті центру психосоціальної підтримки жінок з родин військовослужбовців та волонтерок. Оксана признається, що на початку проєкту  відчувала певний острах перед міською владою через відсутність досвіду у проведенні адвокаційних кампаній, але навчання, підтримка Мережі та чіткі дедлайни програми «DOCU ДІЄ 2.0» спонукали її до рішучих дій. 


Ініціативна група подала у міську раду Кременчука пропозиції щодо внесення змін до програми «Захисник України», попереду – обговорення і прийняття пропозицій у депутатських комісіях та на сесії. Про особисті результати своєї роботи Оксана Козловська каже так: «Ми навчилися ефективному способу отримання позитивного результату та маємо намір застосовувати його і надалі. Тепер фраза «та нічого ми від влади не доб’ємося» викликає посмішку та зустрічне питання: «А ви пробували? Вам допомогти?».

 


Ківерці, Волинь

Об’єднати тих, хто готовий допомагати іншим, вирішила у своєму адвокаційному проєкті Оксана Сущук, модераторка кіноклубу Docudays UA «Відкриваємо нові горизонти» при Ківерцівському краєзнавчому музеї на Волині. Її мета – створити Громадську раду з питань волонтерства, щоб посилити волонтерів громади і об’єднати їхні зусилля для надання більш ефективної допомогти тим, хто її потребує. Модераторка розробила проєкт Положення про Громадську раду і зареєструвала звернення до сільської ради про створення Громадської ради з питань волонтерства. 


За словами Оксани, під час реалізації проєкту стало зрозуміло, з якою цікавістю і розумінням ставляться до нього люди у громаді, як важливо для них бути почутими і як це мотивує їх на підтримку та участь у волонтерському русі. Крім того, проєкт дозволив Оксані Сущук отримати неоціненний досвід: «Я брала участь у багатьох тренінгах, воркшопах, але це мій перший адвокаційний проєкт. Я зрозуміла на практиці, як працює цей інструмент демократії. Тепер, маючи досвід, хочу реалізувати ще низку схожих проєктів».

 

Вознесенськ, Миколаївщина

Юлія Гуртова, модераторка кіноклубу Docudays UA при благодійній організації «Фонд громади Вознесенська», вже досвідчена активістка. Питання захисту екології є одним з головних  для її кіноклубу, громадської організації і для рідного міста. Одне з найболючіших питань для громади – регулярні пожежі на місцевому сміттєзвалищі. Щоб зменшити їхню кількість, треба зменшити кількість органічних відходів, що надходять на звалище від домогосподарств. Саме з цією метою адвокаційний проєкт кіноклубу був спрямований на відродження і популяризацію у громаді традицій компостування.  Ініціативна група проєкту розробила та подала у міську раду листа із пропозиціями внесення змін до Плану «Поводження з твердими побутовими відходами». Активісти запропонували міській раді продовжити дію Плану ще на три роки, включити до Плану розроблену ними концепцію створення компостувального кластеру у Вознесенській громаді та розробили додатковий перелік просвітницьких заходів серед населення. «Ми продовжимо працювати над цією темою і надалі, – каже Юлія Гуртова. – Це мій перший досвід адвокації в ролі модераторки кіноклубу. Я ніколи не думала, що документальне кіно може настільки змінювати цінності аудиторії і так цікаво впливати неї».

 

Програма «DOCU ДІЄ 2.0» добігла кінця, але ідеї та проєкти, започатковані модератор(к)ами, лише набирають обертів. 

 

Ніна Хома

 

Ніна Хома, проєктна менеджерка Мережі DOCU/CLUB, відзначила успіхи адвокаційних проєктів та їхній вплив на життя у громадах: «Упродовж двох місяців нашим модераторам вдалося сформувати свої сильні команди та ініціативні групи проєктів, згуртувати громаду довкола  важливих проблем, на які вони вирішили впливати. Усі вони за такий короткий час змогли переконати органи влади на місцях співпрацювати та досягати змін. Депутати та чиновники місцевих рад пристали на пропозиції команд та вже або прийняли відповідні рішення, або найближчим часом розглянуть їх на сесіях і включать у плани розвитку громад. Зокрема, ми отримали 5 позитивних рішень, інші очікуємо з вересня після завершення літніх канікул та після засідань чергових сесій. 


Радію, що нам вдалося реалізувати все задумане. Приємно було читати позитивні відгуки від учасників цих зустрічей у громадах про те, як їм важливо було гуртуватися разом довкола важливих питань, дивитися і обговорювати цікаве кіно про справжніх людей і надихатися їхніми історіями, відчувати свій вплив на прийняття рішень органами влади.


Сподіваюся, що отримані нові знання про права людини та новий досвід щодо впровадження адвокаційних проєктів допоможуть нашим модераторам і їхнім командам і надалі впроваджувати подібні проєкти. А наша команда готова їх у цьому підтримувати і допомагати».

 

Розвиток Мережі DOCU/CLUB фінансується Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.


Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам та упорядникам/упорядницям цієї публікації і не обов’язково відображають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори/авторки та упорядники/упорядниці.



Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки