Щасливе життя у пошуках металобрухту
Як кожен з нас може долучитися до збереження планети? На це та інші питання шукали відповідь під час засідання кіноклубу Docudays UА
23 квітня 2021

З нагоди Всеукраїнського Дня довкілля організували зустріч у Кіноклубі медіа-просвіти з прав людини Docudays UA для вихованців державної установи «Кременчуцька виховна колонія».

 

До перегляду та обговорення обрали документальну стрічку українського режисера Дмитра Глухенького «Металобрухт». Головний герой Фенік – збирач старого залізяччя. Живе у напівзруйнованому будинку, спить на подарованому сусідами дивані, миється з-під крану у дворі і вважає себе щасливим. Чому? Бо сам заробляє на шматок хліба, має дах над головою, молодість, поруч – жінка, яку він любить і яка любить його. Феніка хвилює лиш те, що скоро закінчиться металобрухт.

 

 

Обговорення після перегляду фільму поділили на два блоки. Перший відбувся під гаслом «Екологія: роздуми, пошуки…» – говорили про охорону навколишнього середовища та екологію. Модератори розповіли про свято – Всеукраїнський день довкілля. Всі разом думали про те, як кожен з нас може долучитися до збереження нашої планети, бо існує безліч простих побутових речей, які можуть допомогти зберегти довкілля та гроші.

 

Другий блок присвятили темі толерантності та формуванню у підлітків поважного ставлення до особистості. Намагались, позбавити хлопців стереотипів та шаблонів поведінки до людей, які опинились в складних життєвих обставинах. Вихованцям продемонстрували гострі та наболілі соціальні проблеми українського суспільства і всього людства в цілому. В колі учасників відбулась жвава дискусія.

 

 

У двох робочих групах хлопці малювали портрет головного героя Феніка. Одна - зобразила позитивні аспекти життя головного героя, інша – деструктивні форми поведінки. « Не може дорослий молодий чоловік на цьому зупинятися. Ви бачили з якої брудної тарілки він приймає їжу? В яких умовах він живе? Він молодий, здоровий, збирання металобрухту не повинно бути єдиним доходом в родині. Чому він не знайде собі роботу? Справжню роботу, яка б забезпечувала його і його родину?», – каже Богдан, учасник дискусії.

 

Поміркували над тим, що людині потрібно для повноцінного життя. «Не зважаючи на умови проживання та оточення, яке має Фенік, він не опускає рук, він насолоджується життям. Мені дуже подобається його позиція, він щасливий, не йде на злочин, збирає металобрухт…», - розмірковує Роман, учасник заходу. Після дебатів про сенс слова «щастя» і про те, що може перешкодити здійсненню мрії людини бути щасливим, всі одностайно дійшли висновку, що людина сама є будівельником власного життя.

 

 

Останнім кроком заняття стало навчання вихованців побутовим навичкам: облаштовувати своє житло, робити його більш красивим і затишним завдяки зеленим насадженням.

 

Читанка

 

Всеукраїнський день довкілля відзначають щорічно, починаючи з 1999 року, згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» від 6 серпня 1998 року. Передумовою стали різні громадські ініціативи, зокрема започаткованої Всеукраїнською акцією «Дерево–Життя». У третю суботу квітня громадські організації проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища – очищення водних джерел, озеленення територій, збереження заповідних об'єктів, поширення екологічних знань. Спочатку свято мало на меті відзначити Стокгольмську конференцію ООН з навколишнього середовища, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху. Цього ж дня була заснована UNEP (United Nations Environment Network) – Екологічна програма ООН, яка зараз є основним організатором та ідеологом Дня довкілля.


Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.


Автор: Олена Удовицька

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки