Нові ідеї та плани: результати поїздки команди Мережі у Перемишль

У вересні частина менеджерської команди Мережі DOCU/CLUB разом з модератор(к)ами кіноклубів провели два тижні у Перемишлі - польському місті з українським корінням. 


 

3 жовтня 2023

Двотижневу  резиденцію Work&Rest в Перемишлі організували EEDC (Східноєвропейський демократичний центр)  за підтримки EED (European Endowment for Democracy).


Організатори резиденції наголошували на важливості відпочинку для української команди, тож продумали ґрунтовну культурну програму: знайомство з Перемишлем, його історією та культурою, екскурсії у Краків та Красічин, відвідини місцевого дендропарку, групові заняття спортом і ліплення з глини. А щоб закріпити результат, запропонували пройти одноденний тренінг із подолання стресових ситуацій та індивідуальні консультації з психологами. 

 

Екскурсія в Кракові


Таке наповнення позитивними емоціями та враженнями сприяло й ефективному виконанню робочих завдань. Менеджерська команда працювала над стратегічним плануванням розвитку Мережі, а команда модераторів/-ок – над програмою розвитку і зростання модераторів/-ок всередині Мережі. Усі подробиці до остаточної розробки програми розкривати поки що не будемо, але деякими ідеями вже можемо поділитися.


Цього року ми плануємо запровадити у Мережі систему розвитку і зростання модераторів/-ок, яка передбачає системне навчання колег-новачків, надання їм підтримки з боку команди Мережі та досвідчених модераторів/-ок, а згодом - і можливість ділитися вже власним досвідом і напрацюваннями з тими, хто лише починає свій кіноклубний шлях. Тож для нас важливо було визначити і згрупувати потреби модераторів, почути, яким бачать розвиток Мережі ті, хто давно працює у кіноклубах, і ті, хто має менший досвід роботи. 

 

Олег Охредько та Христина Гаталяк презентують результати роботи в групах


Віра Карпінська, Тетяна Сава, Любов Новак, а також Христина Гаталяк, Олег Охредько, Наталя Жебрик і Наталя Кожем’яка працювали над визначенням критеріїв якості роботи кіноклубів. Спільно вони розробили ідеї конкурсів, які допоможуть команді Мережі визначити найкращі кіноклуби у своїх категоріях. Цю систему відзнак також плануємо запровадити вже цього року і розраховуємо на активне долучення усіх модераторів/-ок до проведення конкурсів і відзначення переможців.  Під час обговорення навчання нашої спільноти учасники/-ці резиденції зібрали й перелік ідей для лекцій та майстер-класів, які модератор(к)и можуть проводити для своїх колег у Мережі, щоб ділитися власним досвідом і напрацюваннями.   

 

Презентація ідей та напрацювань


Тим часом проєктна менеджерка Мережі  Ніна Хома спрямувала зусилля команди на стратегічне планування роботи кіноклубів. За підсумками активних “мозкових штурмів” та дискусій з’явився план публічних подій Мережі на наступний рік, у переліку якого є і онлайн-, і офлайн-заходи: зустрічі з режисер(к)ами та героями фільмів, відкриті інтерв’ю, виїзні заходи кіноклубів у партнерстві з громадськими організаціями й державними установами та за безпосередньої участі модераторів/-ок кіноклубів. Перші заходи із цього плану будуть реалізовані вже найближчого місяця. Крім того, команда детально прописала план співпраці Мережі зі ЗМІ, адже одне з головних завдань для нас на найближчий рік – працювати над популяризацією кіноклубів та поширенням у медіа розповідей про важливу для суспільства роботу наших модераторів/-ок.

 

Біля Українського доміу у Перемишлі


Надзвичайно приємним для всіх учасниць/-ків програми була зустріч з українцями Польщі, що відбулася в Українському домі у Перемишлі. Будівля, побудована на початку 20 століття за кошти українців Закерзоння, бачила чимало славетних людей та історичних подій. На сцені Українського дому виступав Іван Франко, співала Соломія Крушельницька, показував вистави свого театру Лесь Курбас. Тут відбулося перше публічне виконання Гімну України, а його автор, композитор Михайло Вербицький, жив поблизу Перемишля. Це місто у першій половині 20 століття було справжнім центром українства. 


Сучасні нащадки та послідовники тогочасних українських активістів у 2011 році домоглися повернення Українського дому у власність української громади міста і перетворили його на центр культурного життя свого краю. Знайомство і спілкування з людьми, які пам’ятають своє коріння і бережуть власну українськість, було теплим і щемним. Окрім організації культурних і просвітницьких проєктів, українська громада Перемишля з перших днів повномасштабного вторгнення надає підтримку українським біженцям, волонтерить та допомагає знайти прихисток тим, хто залишив свої домівки через війну. 

 

Показ та обговорення фільму «Мова» 

 

Модераторка кіноклубу Docudays UA при ГО «Громадська палата України» Наталя Жебрик провела для українців Перемишля показ та обговорення фільму «Мова» режисера Сергія Лисенка. Поляки українського походження та їхні гості з України говорили про виклики, які доводиться долати в обох країнах для збереження і розвитку української мови, та ділилися досвідом із протидії мовній асиміляції. 


Нині тривають перемовини щодо відкриття кіноклубу Docudays UA в Українському домі, тож цілком можливо, що незабаром українці Перемишля зможуть зустрічатися на переглядах документальних фільмів із колекції Мережі DOCU/CLUB. Команда Мережі DOCU/CLUB вдячна організаторам резиденції за запрошення та створення можливості для зустрічі офлайн і активної роботи. Попереду – втілення напрацьованих ідей та проєктів задля поширення знань про права людини і розвитку нашої спільноти. 

Розвиток Мережі DOCU/CLUB фінансується Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.


Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам та упорядникам/упорядницям цієї публікації і не обов’язково відображають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори/авторки та упорядники/упорядниці.


Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки