Нові фільми в колекції Мережі До Дня героїв
Пропонуємо для перегляду 11 стрічок, які розкривають хроніку українського громадянського протесту 2014 року проти диктатури – за демократичний розвиток України, розповідають про унікальні моделі самоорганізації активістів,самовіддану волонтерську роботу для нарощення обороноздатності української армії.
21 травня 2021

Традиція вшанування українських героїв існує з 1941 року й останнім часом вона міцнішає. Особливо з огляду на те, що з 2014 року українці відстоюють територіальну цілісність та право на вільний вибір розвитку своєї держави у війні з Російською Федерацією, яка анексувала Крим та окупувала частину Донбасу.

 

Події, які відбувалися в Україні кілька років тому, залишили болючий слід в серці кожного патріота/ки. Команда Докудейз не могла стояти осторонь та об'єднала спільноту режисерів навколо історичних подій. Результатом їх роботи став альманах «Енциклопедія Майдану» – дев'ять короткометражних історій про спалах громадянської активності в Україні. У новій добірці ми об’єднали цей цикл та ще дві стрічки: «Південний кордон» і «Євромайдан. Чорновий монтаж».

 

Впродовж 4-х місяців українці щодня дивували світ здатністю об'єднуватися, а також креативними злагодженими й ефективними діями, до яких долучилися сотні тисяч добровольців по всій країні. Герої фільмів – правозахисники, волонтери, військові медики, журналісти, прості люди, які змінили реальність у сучасній Україні.

 

 

«Євромайдан – непересічне явище, під час якого українці показали свою здатність добровільно об’єднуватися задля спільної перемоги. Ми працювали над «Енциклопедією Майдану», щоб зберегти безцінний досвід і показати, яке продовження він отримав зараз», – розповідає режисер фільмів Сергій Лисенко.

 

Тож пропонуємо до вашого перегляду нову добірку, з 11-ти документальних стрічок:

  1. Автомайдан
  2. Євромайдан SOS
  3. Хоттабич та його команда
  4. Крим SOS
  5. Самооборона
  6. Мир
  7. Очищення
  8. Канцелярська сотня
  9. Мова
  10. Південний кордон
  11. Євромайдан. Черновий монтаж.

Розробка сценаріїв до обговорення цих стрічок ще триває, але фільми вже доступні для проведення кінопоказів наживо та онлайн. Під час обговорення стрічок рекомендуємо розкрити правовий контекст, в якому відбувалися події, проаналізувати взаємовідносини людини й держави, цінність людської гідності, права на життя, права на охорону здоров'я, свободи слова та думки, права на мирні зібрання. Також стрічки можуть допомогти переосмислити результати впровадження виборчої, медичної та поліційської реформ в Україні.

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB – за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

 

Фото  кадри з альманаху «Енциклопедія Майдану».

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки