Жива бібліотека

Вже 26 березня стартує 18 Міжнародний  фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Розпочинаємо знайомити вас з подіями, які відбудуться у межах фестивалю. Сьогодні розкажемо про «Живу бібліотеку» — це інтерактивний захід, що надає людський вимір ідеї розмаїття. 

17 березня 2021

МКоманда фестивалю організовує «Живу бібліотеку» й розшукує для неї унікальні «книжки», щоб надати «читачам» досвід діалогу та усвідомлення, як сильно життя реальної людини, яка представляє ту чи іншу вразливу групу в суспільстві, відрізняється від наших про неї уявлень.

 

Цьогоріч «книгами» у «Живій бібліотеці» стануть люди, об’єднані історіями подолання стигм, упереджень та дискримінацій, пов’язаними з їхньою спільнотою чи статусом. Кожна історія є прикладом того, що толерантність до різноманіття є невіддільною складовою здорового та вільного від стереотипів суспільства. «Жива бібліотека» — це найбільший в Україні простір для діалогу з групами, які потерпають від дискримінації.

 

Під час «Живої бібліотеки» можна буде почути історію військовослужбовця, який є відкритим геєм; батька трансгендерного підлітка; патрульної поліцейської і мами трьох дітей. Що спонукає українських чоловіків іти в декретну відпустку по догляду за дитиною, а жінок — ставати снайперками або штурмовичками в зоні АТО/ООС? Як налагодити життя, звільнившись із місць позбавлення волі або маючи досвід вживання наркотиків? Як вибороти право на освіту людині з розладом аутичного спектру чи побороти стигматизацію щодо свого ВІЛ-позитивного статусу? Чому інвалідність не є завадою для великого спорту, а ромська національність — перепоною для кар’єри? Відповіді на ці та багато інших непростих запитань можна буде знайти в історіях «книжок» нашої «Живої бібліотеки».

 

Як виглядатиме «Жива бібліотека» онлайн?

  • Людина, яка хоче поспілкуватися із «живою книгою», заповнює коротку реєстраційну форму за посиланням.Просимо вас обрати сесії, які ви хотіли б відвідати, у формі для реєстрації.
  • «Читачі» та «читачки» отримають нагадування про сесію «Живої бібліотеки» за добу до початку. Посилання на Zoom-сесію надійде на пошту зареєстрованих «читачів/-ок» за годину до початку події.
  • «Читання» відбуватиметься в окремих Zoom-кімнатах. «Читачі» матимуть можливість поставити запитання «книжкам» за допомоги мікрофону або текстових повідомлень у чаті.

Просимо «читачів» дотримуватися певних правил:

  • Триматися черги під час дискусії та давати можливість висловитися іншим.
  • «Повернути книгу» назад у «бібліотеку» в такому ж психічному стані.
  • У «Живій бібліотеці» не буває безглуздих, незручних або гострих питань. Так само немає місця для образ.

Ми радимо поспілкуватися із «книгою», яку ви точно не зустріли б у повсякденному житті.

 

У зв’язку з пандемією, «Жива бібліотека» працюватиме щодня з 27 березня до 4 квітня в онлайн-форматі на платформі Zoom та складатиметься з кількох сесій «читання». Кожна триватиме 40 хвилин.

 

Участь вільна.

 

Години роботи «Живої бібліотеки»: 17:00–18:00, 18:30–19:30, 20:00–21:00.  

 

Історія

 

Перша «Жива бібліотека» (Human Library) з’явилась у 2000 році в Данії на музичному фестивалі Roskilde. Її концепцію розробила данська неурядова молодіжна організація «Зупини насильство» (Stop the Violence). Відтоді ця ідея стала дуже популярною, і її втілили у життя в Україні також.

«Жива бібліотека» руйнує стіни між людьми завдяки спілкуванню. Варто лише спробувати!

 

Якщо у вас є питання та пропозиції, звертайтесь до координатора «Живої бібліотеки» Євгена Павлюковського за адресою [email protected].

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки