Жива бібліотека та DOCU/КЛУБ «ДУМАй!»

Кіноклуб – це, переважно, камерний формат, націлений на поглиблення взаємодії з аудиторією. У рамках виїздних показів або співпраці з іншими, суголосними ініціативами, з`являється можливість розширити коло глядачів і глядачок. Цього разу, відомому Харківському кіноклубу «ДУМАй!» вдалося зробити колаборацію з Живої бібліотекою Human Library Harkiv. 23 грудня у Єврейському центрі  Бейт Дан Харьков дивилися «Ромську мрію» Романа Бондарчука, читали «Живі книги» та намагалися зробити одразу вісім добрих справ.

30 грудня 2018

Жива бібліотека це можливість отримати інформацію з перших вуст, без фільтрів і спеціальних форматів. Ідея такої події, передовсім, у зустрічі людини з людиною. «Живі книги» відкрито говорять про себе і про те, що робить їх особливими, допомагаючи іншим позбутися стереотипів і звички узагальнювати. Метою організаторок заходу було  «показати, що щире спілкування може подолати будь-які бар’єри, стереотипи, стигми та навіть расизм, ксенофобію та радикалізм».



 

«Читання» проходило у вигляді сесій спілкування у тридцять хвилин, після кожної  перерва. Організаторки Галина та Людмила Нікітіни запросили унікальну добірку «живих книг», серед них: співкоординаторка Маршу Рівності, відкритий гей, ром громадський радник, в'язень чотирьох концентраційних таборів, режисер мандрівних авантюр, працівниця центру реабілітації кажанів та юристка, яка працює з питаннями дискримінації.

 



Після спілкування пройшов показ фільмів циклу «Ромська мрія». Це чотири історії про мешканців таборів Закарпаття. Дениса, Мирослава, Діану та Ренату вважають успішними в ромському середовищі, тож вони прагнуть бути взірцями. Цикл «Ромська мрія» – дослідження проблем ромів Закарпатської області, створений за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в рамках реалізації ініціативи «Посилення правових можливостей бідних верств населення».




Також тим, хто відвідав подію пропонували зробити цілих вісім добрих справ перед Новим роком – підтримати жінок, активісток і правозахисниць з семи країн світу, які зазнають утисків з боку держави, несправедливо ув’язнені, виселені з рідної землі та навіть жорстоко вбиті. Human Library Harkiv у співпраці з Amnesty International заохочували додати свій голос на захист і підтримку тих, хто цього потребує найбільше.

 

 

«Жива бібліотека» реалізується у партнерстві з фестивалем громадського активізму «Соціальний Вітамін» у межах проекту Education & Peace Project: Active against Racism & Extremism, який реалізується у Німеччині, Молдові та Вірменії і проходить за підтримки МЗС Німеччини. Фільм «Ромська мрія» було надано «ДУМАй!» – пересувним кіноклубом медіапросвіти Docudays UA.

 

Фото – з facebook-сторінки Human Library Harkiv.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки