Дайджест відгуків: що думають наші глядач(к)и?

Наші модератори та модераторки DOCU/КЛУБ не втомлюються організовувати нові покази. А ще розповідати, ставити питання, запрошувати експерток та експертів. Словом, робити все, аби показ пройшов плідно, насичено й лишив відчутний результат – нові враження, знання та розуміння, у якому напрямку рухатися для самостійного пошуку відповідей. Звіти, які кіноклуби надсилають за результатами показів, містять не лише кількісні показники, але й відгуки аудиторії. Ми зібрали невеликий дайджест за останній період. Деякі нас вразили своєю поетичністю, деякі, навпаки, лаконічністю, за якою відчувається наплив емоцій та міркувань. Серед тих, хто ділився враженнями від побаченого та почутого, – учениці, студентки, викладач і навіть запрошені експерт(к)и.

30 вересня 2018

Минулого тижня в гості до Площанської школи Великобурлуцького району Харківської області завітав пересувний кіноклуб Docudays UA «ДУМАй!». Модератор клубу, голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА» Юрій Чумак представив фільм «Голосуйте за мене, будь ласка!» китайського кінорежисера Вейдзюнь Чена. Глядач(к)ам вдалося знайти проблемі, що розглядається в стрічці, влучні відповідники з українських реалій.

 

Аліна, учениця 9-го класу:

«Ви показали нам фільм про вибори в Китаї, але в ньому ми побачили багато схожого з Україною. Адже і в нашій країні під час виборів нечесні дорослі кандидати намагаються купувати голоси. Упевнена, що коли я стану виборцем, голосуватиму через переконання, а не «за гречку».

 

Показ фільму «Голосуйте за мене, будь ласка!» у рамках виїзної сесії кіноклубу Docudays UA «ДУМАй!»

 

У Кіноклубі Docudays UA при Нововолинській центральній міській бібліотеці дивилися

фільм «Відкритий урок». Модераторка Ірина Губерук провела захід для учнів і учениць дев’ятого класу разом з учителем, а також для бібліотекарок. Запрошеними експертками були: головна спеціалістка відділу «Нововолинське бюро правової допомоги» Тамара Нич. Друга експертка – спеціалістка з профорієнтації Нововолинського міського центру зайнятості Оксана Самолюк, яка вперше дивилася документальне кіно з колекції Docudays UA й лишила відгук:

 

«Я вперше потрапила на перегляд фільму з колекції кіноклубу Docudays UA. Цікаво було дивитися на події «Євро-2012» очима іноземців. Таке кіно стимулює не тільки учнів, а й кожного з нас самовдосконалюватися, ставати більш компетентним у своїй професії».

 

У кіноклубі «Канікули з користю» на День Незалежності провели показ фільму «Боротьба Джамали», намагаючись привернути увагу до історії кримськотатарського народу. Запрошений експерт, суддя Володимир Орловський, поділився своїм досвідом:

 

«У своїй професійній діяльності я часто зустрічаюся з порушеннями прав людини, але ще частіше з нерозумінням людей, що саме гарантують права людини. Більшість вважає, якщо є конфлікт із сусідом за межу земельної ділянки або сімейна сварка, то суд має самостійно вирішити проблему, люди забувають про обов’язок доказування. Люди не розуміють, що права людини – це мінімальні гарантії, а не розкіш. Вони стосуються лише порушення таких фундаментальних прав, як право на життя, свободу від катування, на свободу та особисту недоторканість, на повагу до приватного й сімейного життя тощо. І йдеться про відносини по вертикалі між державою та людиною, а не відносини по горизонталі, коли конфлікт виникає між людьми…».

 

Показ фільму «Боротьба Джамали» у кіноклубі «Канікули з користю» 

 

Минулих вихідних «Рівненський кіноклуб медіапросвіти з прав людини Docudays UA “Права людини крізь обʼєктив”» зібрав аудиторію зі студенток і студентів, молодь з різних університетів та міст України, серед яких були: Острог, Рівне, Миколаїв, Чернігів, Чернівці, Львів, Київ, Бердичів та інші. Фільм Павла Височанські «Колись ми станемо щасливими» також дивилися учасники та учасниці всеукраїнського руху «Твоя країна», організованого за підтримки Острозького осередку молодіжної організації «Фундація регіональних ініціатив». За словами модераторки кіноклубу Марії Цип`ящук, у рамках цього перегляду учасників цікавила загальна інформація про фестиваль Docudays UA, про Мандрівний Docudays UA, що стартує незабаром, уже 12 жовтня. Також глядач(к)и розпитували про те, як можна створити власний DOCU/КЛУБ.

 

Дарина, студентка з м. Острог:

«До цього я вже була кілька разів на зустрічах DOCU/КЛУБ, які проводилися минулого літа. Однак тоді я їх сприймала швидше як просто перегляд кіно. Сьогодні ж, після того коли я дізналася більше про сам Фестиваль, ідею DOCU/КЛУБу, – почала розуміти, наскільки це змістовний і корисний формат. Також дуже сподобалося, що ми працювали з медіа-контентом, обговорювали операторські прийоми. Раніше не звертала уваги на такі речі».

 

Колективне фото після показу в «Рівненському кіноклубі медіапросвіти з прав людини Docudays UA “Права людини крізь обʼєктив”» 

 

На виїзному показі Кіноклубу Docudays UA при Центрі інформації про права людини фільм «Українські шерифи», режисера Романа Бондарчука, дивилися студенти із сімнадцяти університетів України. Після перегляду дискусію та питання модерувала Ольга Веснянка – експертка, правозахисниця та журналістка «Громадського радіо» й Ромського радіо «Chiriklo». Сама ж подія пройшла в рамках тренінгу зі створення відеороликів в селі Глібовка.

 

Викладач Павло Мірошниченко:

«Фільм сподобався як способом розкриття проблеми, так і художнім вирішенням. Стрічка динамічна та глибока, подекуди з вельми драматичними, ба навіть трагічними епізодами. Напевно, природність і оптимізм, які, незважаючи ні на що, притаманні головним героям фільму, сприяли тому, що відчуття спустошеності, безнадії та безвиході не огорнули душу наприкінці перегляду».

 

Чільне фото – з Тренінгу для модератор(ок)ів мережі кіноклубів Docudays UA «Документальні фільми як інструмент медіапросвіти з прав людини» на фестивалі документального кіно Docudays UA 2018, Микита Шаламов.

 

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки