«Рік Іди Фінк на Тернопіллі». Успіхи адвокаційної кампанії кіноклубу Docudays UA
22 – 23 жовтня у Збаражі на Тернопільщині пройшов Міжнародний літературно-мистецький фестиваль «Повернення Іди Фінк».
28 жовтня 2021

Сто років тому саме тут народилася відома польськомовна письменниця Іда Фінк (Ландау). Згадати про це та вперше відзначити подію на національному рівні допомагла адвокаційна діяльність команди кіноклубу Docudays UA при Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка.


Адвокаційний проєкт розробили в межах програми DOCU/ДІЄ – команди 50-ти кіноклубів взялися налагодити співпрацю між активістами і владою задля вирішення проблем усередині громад, на регіональному та національному рівнях.

 


Фото з добірки Кіноклубу «На зеленій» ГО «Екологічно-гуманітарне об’єднання «Зелений світ»

Іда Фінк народилася 11 січня 1921 року у старовинному містечку Збаражі, яке тоді входило до складу Тарнопольського воєводства Польської республіки, а зараз Тернопільської області в заможній та освіченій родині. Батько Людвиг Ландау працював лікарем, а мати – Францішка Ландау вчителювала у місцевій гімназії. На початку Другої світової війни у 1941 році, як і багатьох інших євреїв, Іду разом з родиною переселили в Збаразьке ґетто. У 1942 році їй вдалося звідти втекти, але до кінця війни Іда була змушена переховуватись, користуючись підробленими польськими документами. У 1957 роціже з чоловіком та дочкою вона емігрувала до Ізраїлю, де багато років пропрацювала в меморіалі Яд Вашем, записуючи розповіді євреїв, які пережили Голокост.

 

Єдина тема, яку розкривають її книжки – як жили, виживали і гинули під час Голокосту. Свого часу на запитання, чи прощає вона тих, хто видавав та вбивав євреїв, Іда відповіла:

 

«Це філософське питання ... (Після тривалого мовчання) Думаю, що ... так. (Пауза) Я не настільки жорстока, щоб не зуміти цього пробачити. Але, з іншого боку, коли я замислююся над всім, що відбувалося і над собою сьогодні, після стількох років, то приходжу таки до висновку, що в такому прощенні немає повної правди».

 

Команда кіноклубу при Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка та ГО «Вільний світ» згуртували навколо проєкту представників Тернопільської обласної організації Національної спілки письменників України, ГО «Зелений світ», Теребовлянської княжої книгозбірні, Чортківського педагогічного коледжу, Бучацької районної бібліотеки, Теребовлянського Медіа-Центру, Збаразької районної бібліотеки, ГО «Гельсінська ініціатива - XXI.

 

Спільно вони провели низку заходів, щоб познайомити мешканців Тернопільської області з творчістю та життям письменниці, а також розробили та передали до Тернопільської обласної державної адміністрації (ТОДА) звернення щодо відзначення «Року Іди Фінк на Тернопільщині».

 

 

Організатори фестивалю, Генеральний консул Славомір Місяк, міський Голова Роман Полікровський, Почесні гості та історикиня та дослідниця творчості Іди Фінк Тетяна Федорів.

 

У відповіді на звернення ТОДА вказала, що «підтримує пропозицію громадськості відзначити у листопаді 2021 року 100-річний ювілей від дня народження письменниці Іди Фінк-Ландау, яка народилася у м. Збараж. Крім цього повідомляємо, що структурні підрозділи обласної державної адміністрації сприятимуть проведенню в закладах освіти і культури області, зокрема у м. Збараж, інформаційно-просвітницьких, культурно-мистецьких заходів, присвячених вищеназваному ювілею письменниці». Міжнародний літературно-мистецький фестиваль «Повернення Іди Фінк», що пройшов 22-23 жовтня, став кульмінаційним моментом адвокаційної та інформаційної кампанії. Його проведення підтримали Генеральне консульство Республіки Польща в Луцьку, Національний інститут культурної спадщини за кордоном «Полоніка» та Збаразька міська рада. Із вітальними словами виступили Генеральний консул Славомір Місяк та міський Голова Роман Полікровський. Почесними гостями стали донька Іди Фінк Міріам Наглєр з чоловіком Майком Наглєром. Відкрила фестиваль Тетяна Федорів – історикиня та дослідниця творчості Іди Фінк.

 

«Фестиваль покликаний сприяти формуванню культури пам’яті про трагедію Голокосту в Україні та популяризувати творчість Іди Фінк. Її розповідь про Катастрофу галицького єврейства унікальна і неповторна. Хоча у цій розповіді Ви не зустрінете слів геноцид, Голокост або Шоа. Іда Фінк повертає нам імена, голоси, почуття та думки тих людей, життя яких обірвалося передчасно та жорстоко. Які ніколи вже не зможуть самі розповісти нам про свої долі. І сама Іда у ці дні повертається до рідного Збаража»,- наголошує Олександ Степаненко, керівник ГО «Екологічно-гуманітарне об'єднання «Зелений світ».

 

Головною подією першого дня Фестивалю стала урочиста церемонія оголошення лауреатки Літературної премії імені Іди Фінк «Творчість заради порозуміння між людьми та народами».

 

Премію було засновано Збаразькою міською радою та громадськістю Тернопільщини, для відзначення талановитих авторів, чия творчість обстоює цінності гуманізму, міжнаціонального діалогу, взаємоповаги та порозуміння між людьми та народами, а також збереженню мультикультурної спадщини України.

 

Олександра Гнатюк

 

Першою лауреаткою стала Олександра Гнатюк – письменниця, публіцистка, дослідниця в галузі українознавства та історії, перекладачка та популяризаторка української літератури, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», співробітниця Інституту славістики Польської Академії Наук, Віце-президентка Українського ПЕН, членкиня Редакційної ради «Модерна українська література» Польського ПЕН, членкиня «Ініціативи 1 грудня», голова Товариства промоції української культури в Польщі та польської в Україні.

 

Вітаємо наших колег із приголомшливим результатом!

 

Адвокаційний проєкт «Рік Іди Фінк на Тернопіллі» було розроблено і реалізовано в рамках Кампанії з підвищення рівня впливу громади на процеси прийняття рішень на місцях та розвитку демократичних стандартів врядування – на підтримку реформи децентралізації.

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

 

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки