Блог. Про канісотерапію, кіно та права тварин.

Марія Цип`ящукюристка, викладачка та керівниця кіноклубу «Права людини крізь об'єктив», розповіла про показ присвячений захисту тварин, на який завітав незвичний експерт.

10 вересня 2019

Вже завтра, 15 вересня у 24 містах України відбудеться Всеукраїнський марш за тварин. Подібна подія відбувається вже втретє, проте проблем, на вирішення яких вона спрямована не зменшилося. Нелюдське поводження з тваринами сьогодні має численні форми, легалізовані або неврегульовані законодавством – від використання дельфінів у дельфінаріях та існування притравочних станцій – до безкарності живодерства та догхантерства і масових вбивств тварин, зокрема й безпритульних. Тема безперечно болюча і надто важлива в нашій державі. Гуманність відносно тварин віддзеркалює сутність суспільства, показує те, наскільки здоровим воно є.

 

Тож, у багатьох містах, які долучаються до маршу, небайдужі вирішили не обмежуватися одноденним заходом, а провести тиждень гуманності, який і завершуватиметься завтра. Рівне серед таких міст. Власне, з ініціативи громадської організації “EcoProjectGroup” та її керівниці Алли Лосік й виникла ідея провести 11 вересня спеціальний кінопоказ Рівненського кіноклубу медіа просвіти населення з прав людини “Права людини крізь об’єктив”. Фільм обрали майже відразу - “Укриття” Оксани Максимчук. 20-хвилинна документальна кінострічка відчувається як повнометражний змістовний фільм – так у ній багато всього. І загалом, цей показ став якимось дуже особистим і для мене самої. Відверто кажучи, коли я переглянула фільм вперше, була переконана, що не зможу модерувати його, лишаючись на нейтральній позиції. Однак, режисерці вдалося витончено утримати баланс висвітлення позицій одного із найжорстокіших догхантерів країни та людей, які щодня рятують безпритульних тварин, без зайвого драматизму розкрити життєві історії кількох героїв та доступно описати страшні події останніх років, пов’язані із явищем догхантерства.

 

Завдяки домовленості “EcoProjectGroup” із міською радою та відділом освіти, у нас з’явилася можливість провести засідання DocuКлубу у просторій залі міського палацу культури “Текстильник”. Попередньо Алла мала змогу поспілкуватися із представниками учнівського самоврядування, які й донесли інформацію до своїх колег-учнів. Ми не рахували, але учасників та учасниць було, щонайменше 300, – і це найбільша аудиторія, яку ми мали за усі роки діяльності нашого DOCU/КЛУБу з 2015 року. 

 

Школярі були надзвичайно активними під час обговорень, охоче відповідали на питання та ділилися своїми міркуваннями, а фільм сприйняли надзвичайно бурхливо. Ще більше емоцій у них викликав додатковий бонус цієї зустрічі – запрошений пес, який проводить каністерапію та працює з дітками із синдромом Дауна, – Марс. Прекрасний білий пес породи Хаскі демонстрував зі сцени, як слід знайомитися із собакою на вулиці, в тому числі й тоді, коли пес зі своїм власником. А ще за кілька хвилин, радо позував під час імпровізованої фото сесії з десятками захоплених дітей. 

 

Чимало учасників та учасниць висловили вдячність за обговорення такої важливої теми і ми відразу ж отримали запрошення до однієї зі шкіл провести наступний кінопоказ. Я сподіваюся, що подія допомогла присутнім осмислити те, що жорстокість ніколи не може бути виправданою, а надто – жорстокість стосовно тих, хто не здатний себе захистити, а ще – що відповідальність за тварин – це наша відповідальність.

 

Чільне фото – Оксана Хорхолюк

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки