Про рівноправність жінок і чоловіків
Говорили у Чугуївській міській раді 12 березня. До дискусії підштовхнула стрічка з добірки Мережі DOCU/CLUB «Домашні ігри». Фільм про життя юної киянки Аліни, яка захоплюється футболом. Однак раптово помирає її мати, і на руках у головної героїні залишаються малолітні брат і сестра.
16 березня 2021

Головну героїню стрічки від бідності може врятувати її захоплення футболом. Дівчина професійно займається спортом, але обставини складаються неоднозначно: після смерті матері її спортивна кар’єра на межі провалу. Аліна хоче для брата й сестри кращого дитинства, ніж було в неї. Чи вистачить їй сили, аби впоратись з усіма труднощами?

 

Юрій Чумак, модератор кіноклубу медіапросвіти з прав людини Docudays UA «ДУМАй!», комунікатор Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги став ініціатором проведення зустрічі для працівників і працівниць виконавчих органів Чугуївської міськради.

 

Під час обговорення стрічки Юлія Сосницька, начальниця відділу внутрішньої політики та організаційної роботи апарату виконавчого комітету Чугуївської міської ради, зазначила, що фільм укотре підтвердив колосальну відповідальність жінки і готовність до самопожертви заради рідних людей.

 

На шляху до встановлення рівноправності жінок і чоловіків в українському суспільстві наразі стоять багато чинників:

  • стереотипи, які й досі розглядають жінку як слабку у порівнянні з чоловіком істоту, що посідає нижчу сходинку в суспільному, політичному та економічному житті;
  • нерівний розподіл обов'язків із догляду та виховання дітей у родині;
  • жінки найчастіше стають жертвами домашнього та гендерно зумовленого насильства;
  • кризова економічна ситуація, від якої жінки страждають більше, ніж чоловіки, зокрема – на ринку праці.

 

Принцип гендерної рівності, закріплений у Конституції України, направлений на подолання дискримінації стосовно жінок. Рівність прав жінок і чоловіків забезпечується наданням рівних можливостей у громадсько-політичній та культурній діяльності, у здобутті освіти та професійній підготовці, у праці та винагороді за неї тощо.

 

Як підкреслила Людмила Макаренко, керуюча справами виконавчого комітету, заступник міського голови, роль жінки в сучасній Україні неможливо переоцінити, адже на жінках здебільшого тримається бюджетна сфера – особливо в невеликих містах і селах. Жінки складають 54% населення України, і роль жінки в економічному та суспільно-політичному житті держави поступово підвищується.

 

Наостанок Юрій розповів про адвокасі-проєкт кіноклубу «ДУМАй!», спрямований на запобігання психологічному насильству щодо дітей у Чугуївській міській територіальній громаді.

 

P.S. Що слід робити, якщо зіткнулися з дискримінацією, читайте за посиланням.

 

Георгій Кобзар

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки