Показ з елементами інклюзії у Дніпрі
В Україні, за неофіційними даними, близько 1 мільйона людей з порушенням зору чи слуху. Для них така буденна справа, як подивитись кіно вдома чи піти в кінотеатр стає справжнім випробуванням. Більшість стрічок не адаптовані для людей з інвалідністю, а саме: не мають аудіиодискрипції та розширених субтитрів.
27 червня 2021

У кіноклубі медіапросвіти з прав людини «Потенціал» при громадській організації «Громадська Палата України» відбувся показ з елементами інклюзії, до якого долучились люди з порушенням слуху. Партнерами виступили Бібліотека української діаспори імені Джона Маккейна та Туристично-інформаційний Центр міста Дніпро.

 

Дивились фільм нідерландської режисерки Астрід Буссінк «Джованні та балет на воді». Фільм має розширені субтитри, що дуже важливо для аудиторії з порушеннями слуху, адже вони «слухають» очима.

 

Стрічка викликає позитивні емоції з теплими спогадами про власне дитинство. У десятирічного Джованні є мрія: він хоче стати першим хлопчиком, який візьме участь у Чемпіонаті Нідерландів із синхронного плавання. Оскільки цей вид спорту вважається «дівчачим», не всі розуміють його прагнення. Але Джованні йде своєю дорогою, а Кім, його дівчина, чудово розуміє хлопця. Лишаючись на самоті, вони обговорюють своє майбутнє. Чи скористається Джованні підтримкою Кім і чи дійде до Чемпіонату?

 

Після перегляду говорили про важливість підтримки дитини для становлення її особистості. Кожна людина має право на вільний розвиток, досягнення цілей та здійснення мрій.

 

 

Глядачі зазначили, що незвично бачити хлопчика в «жіночому» спорті, проте – цілком допустимо, тим більше у сучасному світі, коли межа між умовно «жіночим» і «чоловічим» усе більше розмивається.

 

Продовжили розмову навколо власного досвіду і сприйняття. «Особисто мені не подобаються жінки в боксі, це важко і грубо для жінки. Але таке є, думаю, їм подобається», - додав один із глядачів.

 

На останок, для влучного опису власних почуттів та усвідомлення побаченого на екрані, спільно створювали сенкан.

 

Сенкан – це вірш, що складається з п’яти рядків. Він допомагає узагальнити інформацію, формулювати щось складне кількома словами. Ця проста вправа, приховує потужний та багатогранний прийом для рефлексії. Викладати думки, відчуття та уявлення в декількох словах - не проста, але цікава задача. Тож, основною темою, головним посланням фільму глядачі назвали щастя, мрію, подарунок.

 

Велика вдячність перекладачу-синхроністу, без якого не була б можлива вільна комунікація з аудиторією. Для більшості глядачів ця кінозустріч була першим досвідом перегляду документального кіно не про історичні військові факти, а про цікаві сучасні події. Отже, кіноклуб медіапросвіти з прав людини «Потенціал» планує подальші зустрічі.

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

 

Наталя Жебрик

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки