По свіжих слідах. Відгуки та враження учасниць ІІІ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ «Документальне кіно як інструмент медіапросвіти з прав людини»

28–29 березня відбувалася ІІІ ВСЕУКРАЇНСЬКА КОНФЕРЕНЦІЯ «Документальне кіно як інструмент медіапросвіти з прав людини». На подію з`їхалися модератор(к)и більше ста кіноклубів з усієї країни. Упродовж двох днів учасни(ці)ки слухали доповіді про подальший план, леції про рівність і недискримінацію різних категорій і груп людей під час організації та проведення кінопоказів і про стратегії фандрейзингу для громадського сектору. Також брали участь у практичних воркшопах із показів фільму та брейнштормах у пошуках нових ідей для роботи. Під час заходу Міністерство юстиції та голова оргкомітету нагородили перемож(ниць)ців конкурсу кіноклубів у колонії та модератор(ок)ів кіноклубів за кращі медіазвіти. Утім нам було цікаво отримати відгуки самих учасни(ків)ць у неформальній атмосфері спілкування одразу після роботи на конференції.  

3 квітня 2018

 

Марія Цип`ящук, керівниця “Рівненського Кіноклубу медіапросвіти з прав людини Docudays UA “Права людини крізь обʼєктив”

 

Якась частина інформації була для мене зовсім новою, якусь я вже знала, бо відвідую доволі багато заходів. Переконана, для більшої частини аудиторії конференція стала справді корисною. Дуже пізнавальною була презентація альтернативних проектів, з якими кіноклуби можуть співпрацювати, особливо HeForShe, започаткованого організацією «ООН жінки». Важливо було дізнатися про «Я маю право», тому що я побачила новий спосіб, як кіноклуб може реалізувати себе додатково. Чудово, що була різна тематика й різні формати та воркшопи. Найбільше зацікавлення викликала підготовка до альтернативного сценарію показу «Боротьба Джамали», ми не знали, як усе сприйматиме величезна аудиторія конференції. Але з огляду на відгуки, залишені учасниками, це начебто вдалося.

 

Також ми опитували тих, хто взяв участь у воркшопі «Боротьба Джамали», і одна учасниця сказала: «У мене відчуття гордості за права людини». Мене це так вразило. Ці слова й були своєрідним мотто і всього заходу, і самого воркшопу. Я дуже рада, що саме на конференції для мережі кіноклубів Docudays UA народилася ця фраза. Можливо, вона не унікальна, але сьогодні вона прозвучала дуже гармонійно до всього, що відбувалося.

 

Наталка Добрянськакерівниця кіноклубу медіапросвіти з прав людини Docudays UA при СЗШ № 48, місто Львів

 

Я керую кіноклубом Docudays UA у 48 школі міста Львова. Цьогоріч я встигла побачити надзвичайно цікаві фільми. Це вже моя третя конференція, враження дуже класні, адже тут я завжди отримую якісь нові поштовхи для роботи. Так, цього разу я мала своєрідний дебют – проводила майстер-клас. Це був новий цікавий досвід, бо мені ще не вдавалося працювати з такою аудиторією.

 

З позиції учасниці мені до вподоби, коли є поєднання теорії та практики. Тобто коли розповідають, як має працювати кіноклуб, і показують на практиці, як можна проводити показ конкретного фільму. Тому практична частина конференції була дуже корисною для мене.

Після цих двох насичених днів я отримала натхнення та нові ідеї працювати далі. Насправді, я буду більше працювати тепер з педагогами, а не лише з дітьми. Активніше пропонуватиму фільми своїм колегам, щоб вони побачили, як це працює. Для того, щоб розуміли, як це важливо, – про права людини можна розповідати через фільм. Бо в нас дуже поширена така практика роботи у сфері прав людини: приходить пан з поліції, який розповідає дітям про обов’язки. Я намагаюсь пояснити колегам, що це не основне, що потрібно говорити насамперед про права. Хочу спробувати застосувати отриманий сьогодні досвід у роботі з колегами та зі змішаними групами.

 

 

Мар`яна Гевко, керівниця кіноклубу Docudays UA  «MOV!E ON» при

«Молодіжному центрі розвитку «МІСТ»,  місто  Тернопіль

 

Мені сподобалось, зокрема практична частина. Були важливі моменти для тих, хто працює в рамках кіноклубів. Кожен міг дізнатись щось нове для себе. Насправді, найбільше сподобався та запам’ятався показ фільму та сценарій. Адже мені цікаво спостерігати, як працюють інші, що можна для себе взяти, для практичної частини своєї роботи. Я люблю те, що мене зачіпає емоційно. А конференція – це ще одна можливість переглянути фільм і подивитись, що можна для себе використати на роботі. І ще мені дуже сподобалася презентація Міністерства юстиції. Я тішуся з їхніх ініціатив.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки