Підлітки дізналися онлайн про права та правоохоронців

Продовжуємо знаоймити вас з онлайн-заходами DOCU/КЛУБів, які відбулися в межах фіналу конкурсу на кращий сценарій просвітницького заходу. У пересувному кіноклубі документального кіно про права людини Docudays UA «ДУМАй!» також відбулися показ і обговорення.  Під час заходу аудиторія мала змогу дізнатися про відмінності сучасної поліції від колишньої міліції, а також занотувати правила коректного  спілкування з правоохоронцями.

10 липня 2020

У 2012-му році Україна разом із Польщею приймала Чемпіонат Європи з футболу. До цієї події активно готувалися й правоохоронці. Зокрема, міліціонерів експрес-методом навчали основам англійської мови, аби вони могли спілкуватися з іноземними вболівальниками. Короткометражний документальний фільм «Відкритий урок» режисерки Наталії Машталер показує не тільки процес навчання, але й практичну реалізацію отриманих міліціонерами навичок. 

Беручи до уваги, що підлітки найчастіше вказували на те, що зустрічі з правоохоронцями зазвичай відбуваються в громадських місцях, як «бонус» їм було запропоновано подивитися 2-гу серію анімаційної стрічки «Ти і поліція» від Асоціації УМДПЛ та студії «Real Stories Production», присвячену правилам спілкування з поліцейськими на вулиці.

 

«Одним з головних завдань обговорень у кіноклубі є спроба навчити мислити критично. Тема роботи правоохоронців, а також тема спілкування громадян з правоохоронцями виникла не випадково. Уже понад 10 років, починаючи з 2008 року, я займаюся цими питаннями фахово. Раніше я був помічником міністра МВС з питань дотримання прав людини по Харківській області. Зараз я є членом правління Асоціації УМДПЛ, а також координатором проєкту “Шерифи для нових громад”, який, до речі, теж співпрацює з докуклубами», розповідає Юрій Чумак, керівник кіноклубу Docudays UA «ДУМАй!» і модератор події.

 

Захід був орієнтований на молоду, не підготовану аудиторію. Модератор уже мав досвід показів у онлайн-форматі. Цього разу, глядачі та глядачки були з різних міст і містечок: з Лозової, Чугуїва, Харкова. За словами Юрія Чумака, часто і дитяча, і доросла аудиторії помиляються, відповідаючи на ключове питання дискусії: «Хто надає нам права людини?». Багато хто вважає, що джерелом є держава або конституція. Однак права людини з'являються в дитини при народженні. Агенти держави можуть як забезпечувати ці права, так і порушувати їх. 

 

Запрошена на показ експертка, комунікаторка Первомайського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Кушнір розповіла про можливості захисту порушених прав і законних інтересів, які надають центри й бюро державної системи безоплатної правової допомоги. 


Узагальнюючи, модератор заходу поділився з підлітками трьома основними правилами взаємодії з поліцією: не провокувати, не боятися та не тікати. Також він наголосив, що в поліції служать звичайні люди, з притаманними їм позитивними та іноді негативними рисами. Відповідальність за взаємодію з представникам/-цями правоохоронних органів несуть і громадян(к)и, які мають знати свої права.


«Можна вважати себе законослухняною людиною, через це думати, що тема стосунків з правоохоронними органами тебе не торкнеться. Утім, таке ставлення хибне. Ситуацій, у яких це може статися, безліч. Хтось може стати потерпілим/-ою, хтось може бути схожий на орієнтування, надане правоохоронним органам, аби спіймати злочинця», зазначає Юрій. 


Наостанок Юрій Чумак порадив модератор(к)ам кіноклубів, як і в онлайн-, так і в офлайн-заходах уникати «театру одного актора». Натомість більше заохочувати учасників і учасниць, щоб вони висловлювали свої думки та повноцінно були залучені до діалогу.


Чільне фото – скріншот онлайн-заходу кіноклубу Docudays UA «Підліткам – про права та правоохоронців».
Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки