Робота над новою колекцією

Щорік команда DOCU/КЛУБів випускає нові колекції для роботи мережі. Зазвичай саме восени розпочинається етап підготовки. Усі відділи співпрацюють для створення добірок, методичних матеріалів, а також сценаріїв заходів. Перша колекція формується окремо для кіноклубів у школах, університетах, НДО та бібліотеках; друга – для пенітенціарних установ і їхніх навчальних закладів. Що буде нового цьогоріч і як відбувається процес?

25 вересня 2018

Як правило, до формування колекцій залучена вся команда – Оргкомітет Docudays UA, експерт(к)и з правозахисту, програмний відділ, менеджер(к)и з комунікацій, технічний департамент. Головне завдання, що постає на цьому етапі, – сформувати добірку так, щоб найглибше висвітлити тему фестивалю, обрати стрічки, які найточніше донесуть проблематику до аудиторії з урахуванням її специфіки.

 

Цьогоріч DOCU/КЛУБ планує залучити до колекції серію короткометражних фільмів про шістьох правозахисників і правозахисниць «Обираю діяти», створених Центром інформації про права людини. Це історії людей, які сім днів на тиждень та 24 години на добу переймаються чужими долями. Вони працюють у різних сферах: захищають права людей з інвалідністю та права дітей, права ув’язнених і українців, переслідуваних у Криму, права ЛГБТКІ+ та жінок. Також вони домагаються притягнення до відповідальності винних у вбивствах на Майдані. 

 

 

Центр Інформації про права людини – громадська організація, яка займається інформаційно-просвітницькою, освітньою й моніторинговою діяльністю у сфері прав людини – нещодавно також розпочав співпрацю з DOCU/КЛУБ. Нещодавно при Центрі інформації про права людини також відкривcя кіноклуб і вже провів перші покази. Фільми «В’язні Кануна» та «Українські шерифи» демонструвалися в рамках виїзного показу в Глібовці для студентів та викладачів Інституту журналістики. Дискусії після стрічок пройшли за участі експерток: Олени Розвадовської, керівниці ГО «Синє пташеня» та директорки організації захисту прав дітей, Ольги Веснянки, правозахисниці, експертки Коаліції з протидії дискримінації, журналістки Ромського радіо Chiriklo та Тетяни Печончик, керівниці ГО Центр інформації про права людини.

 

 

Серію «Обираю діяти» також було показано в рамках цьогорічної програми Docudays UA RIGHTS NOW!. Презентацію та дискусію після фільму у креативному просторі IZONE відвідали герої та героїні документальних відеоробіт. Під час презентації учасники ділилися цікавими історіями з власного професійного досвіду та розповідали, чому обрали справою життя допомагати іншим. Метою заходу було надати змогу дізнатися більше про внутрішню кухню правозахисту, популяризувати правозахисний рух і залучати до справи більше однодумців.

 

Колекції фільмів Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA створюються для мережі DOCU/КЛУБів, і мають на меті розширення діалогу про права людини в українському суспільстві, підвищення рівня правової грамотності та громадянської активності в Україні. До кожної колекції видаються посібники, що вміщають методичні сценарії проведення показів і занять. Досвідчені фахівці й фахівчині з медіаосвіти розробляють медіаінструменти та методологію інформування громадян України про їхні права через мережу кіноклубів Docudays UA.

 

Фото – Володимир Шуваєв.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки