Навіщо потрібен цирк за участі тварин?

Ми завжди раді отримувати відгуки глядачів кіноклубів Docudays UA. А коли відгуки щирі, сповнені емоцій та бажання змінити щось на краще, до того ж від школярів, то це ще більше надихає й ми не можемо не поділитися ними з усіма.

17 листопада 2016

Ми завжди раді отримувати відгуки глядачів кіноклубів Docudays UA. А коли відгуки щирі, сповнені емоцій та бажання змінити щось на краще, до того ж від школярів, то це ще більше надихає й ми не можемо не поділитися ними з усіма.

Так, учениця 8-го класу Лисичанського багатопрофільного ліцею Марія Павлова написала твір після перегляду фільму «Циркові гастролі».

 

Чи подобається вам цирк за участі тварин? Я думаю, що ви над цим навіть не замислювалися. Для більшості людей цирк – це свято, кольорові вогники, яскраво вдягнені люди й тварини, а також це морозиво й попкорн. А тварини? Та що тварини… вони живуть у теплі, у них є їжа… І ми йдемо в цирк, радіємо виставі й захоплюємося тваринами на арені.

 

Батьків турбує тільки те, щоб тварини не потрапили до залу з глядачами, але нікого не хвилює, що звіри, особливо дикі, не пристосовані до трюків. Їх цирк ламає. Вони повинні жити на волі. Дивлячись у їхні сумні очі, можна побачити, як їм погано. Дресирування – це суцільний жах! Тварина – не людина, вона не може робити те, що їй не притаманне. Проте її примушують працювати майже весь день… Якщо тварина відмовляється працювати, тоді застосовують методи «приборкання» – коли тварин прирікають на нещасне життя, виривають їм кігті, б’ють тощо. Адже без такого жорстокого дресирування тварина не буде виконувати те, що від неї хочуть.

 

А навіщо тоді такий цирк? Чи виховує він? І чи навчає чомусь?

Цирк з тваринами не вчить нас нічому хорошому. Навпаки, у дитини з’являється впевненість, що таке ставлення до тварин – норма. Це тільки має красивий вигляд, мов у казці. Однак дресирувальники вбивають волю тварини. Так не повинно бути! Як люди не можуть зрозуміти, що всім тваринам потрібна свобода!? А мандрівний цирк? Це ще гірше. Усіх тварин перевозять у тісних клітках, без вчасного харчування, без води, на спеці чи в холоді. Але є в світі цирк без тварин! І я цим пишаюся.

 

До перегляду естонського фільму «Циркові гастролі» режисерів Яак Кілмі та Андерса Маймік я любила цирк, любила виступи тварин, але вже тоді я замислювалася над тим, що тварини в цирку не вільні, вони не завжди хочуть робити все, що від них вимагає дресирувальник. Але в цирку так красиво, тому я думала, що й життя тварин у цирку таке саме красиве, і тваринам, звісно ж, краще там, а не в дикій природі. Тепер я однозначно проти цирку з тваринами. Фільм показав, що тварини не захищені там, їм не гарантована безпека й хороші умови. І коли усвідомлюєш реальну ситуацію, це змінює твоє ставлення до речей.

 

 

Текст: Марія Павлова,

учениця 8-Г класу Лисичанського багатопрофільного ліцею

 

На фото - кадр з фільму «Циркові гастролі», реж. Яак Кілмі, Андрес Маймік

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки