Мандрівний Docudays UA вирушає у щорічну подорож Україною

17 жовтня стартує XIII Мандрівний Docudays UA. І протягом трьох місяців документальні фільми побачать мешканці понад 250 міст і містечок України. 

15 жовтня 2016

17 жовтня стартує XIII Мандрівний Docudays UA. І протягом трьох місяців документальні фільми побачать мешканці понад 250 міст і містечок України. Це потужні історії про активізм, реабілітацію після війни, несприйняття іншості, бунтівний підхід до освіти і загалом більше сорока найкращих стрічок України та світу.

Традиційно покази та обговорення фільмів Мандрівного фестивалю відбуватимуться і у кіноклубах мережі Docudays UA.

А також в кінотеатрах, будинках культури, вищих навчальних закладах, школах, молодіжних клубах, книгарнях, бібліотеках, а також в установах пенітенціарної системи. І глядачі матимуть нагоду поспілкуватися з відомими правозахисниками, діячами культури та митцями.

 

Цьогоріч фестиваль пропонує насичену програму стрічок, які порушують питання спільні як для України, так і всього світу. Це історія про міграційні процеси в «Заробітчанському шляху» Олени Федюк та реабілітацію колишніх військових у фільмі «Про чоловіків та війну» Лоран Бекю-Ренар. Історії про неприйняття іншості у стрічках «Звіть мене Маріанною» Кароліни Белявської й «Парк збоченців» Фріди Баркфорс та Лассе Баркфорс. Фільми «Задириста горобка» Нанфу Вонг та «Жіноча «Солідарність» Марти Дзідо й Пьотра Шлівовського - з особливим поглядом на жіночий активізм за авторитарних режимів. Історія «дивної людини» та її відторгнення соціальним організмом - тонкий і філігранний фільм Дениса Клєблєєва «Дивні частинки». І фільм про природу революції - стрічка Юрія Грицини «Varta 1. Львів. Україна» - приклад експериментальної документалістики, що демонструє пошуки нової кіномови серед молодих українських режисерів. 

 

Нове на фестивалі цього року – 9 короткометражок молодих українських режисерів, які були учасниками національного конкурсу DОCU/УКРАЇНА. Хтось із них живе та вчиться за кордоном, а в когось навіть немає профільної освіти. Одні гостро переживають політичні події, а інші глибоко занурюються у власний внутрішній світ. Є режисери, які ще вчаться, а є і призери міжнародних фестивалів. Кожен з них на межі своїх можливостей намагається відповісти на головне запитання: «Що ж із нами відбувається? Що відбувається зі мною?».

 

Також, Мандрівний фестиваль підготував особливі події. Це показ «Живої ватри» Остапа Костюка - мистецького документального фільму про життя вівчарів українських Карпат і долю традиційного ремесла на фоні змін. За останні два роки стрічка здобула низку призів на міжнародних кінофестивалях і презентувала світові сучасну українську документалістику.

 

Серед спецподій фестивалю - і турне документальних фільмів Циклу «Енциклопедія Майдану», який представлятиме його режисер Сергій Лисенко, а також герої стрічок. Десять короткометражних стрічок в «Енциклопедії Майдану» — це історії про волонтерів, військових медиків на сході країни, інформаційні битви та боротьбу з розчаруванням. 

 

У рамках правозахисної програми Мандрівного фестивалю також пройде Думайдан. Цей проект покликаний привернути увагу до погіршення стану зелених зон у містах та селах України – вирубки дерев та ліквідацій зелених насаджень, що відбувається катастрофічними темпами. Перший Думайдан пройшов під час березневого фестивалю Docudays UA в Києві, тепер схожі заходи вібдудуться також в Харкові, Одесі, Івано-Франківську, Львові та Тернополі.

 

Партнерами фестивалю в регіонах України є 51 провідна молодіжна, громадська та правозахисна організації та 205 кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA. 

 

Детальніше з програмою регіональних показів можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Мандрівного фестивалю Docudays UA traveling.docudays.org.ua.

 

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки