Літо, діти й кіно: як і коли говорити про права

Минулого року ми відкрили перший кіноклуб при літньому дитячому таборі «Приморський» на Арабатській стрілці. І цьогоріч, озброївшись успішним досвідом, організували конкурс, аби створити цілу мережу подібних кіноклубів при українських дитячих таборах.

3 червня 2016

Минулого року ми відкрили перший кіноклуб при літньому дитячому таборі «Приморський» на Арабатській стрілці. І цьогоріч, озброївшись успішним досвідом, організували конкурс, аби створити цілу мережу подібних кіноклубів при українських дитячих таборах.

 

Наприкінці травня дванадцять переможців конкурсу пройшли 6-денну Школу прав людини та медіапросвіти. Чому так важливо за допомогою документального кіно говорити з дітьми про права людини – розповідають тренери цієї Школи Олег Охредько та Валентина Потапова.

 

Олег Охредько, національний тренер програми «Розуміємо права людини», регіональний координатор Мандрівного фестивалю Docudays UA, експерт з медіаосвіти:

«На жаль, питання освіти дітей з прав людини перебувають практично «поза увагою» суспільства та держави. Основна причина – певний нігілізм у їх розумінні. У школах цим питанням приділяється увага, проте відсутність необхідного рівня знань, насамперед у вчителів, спотворює цей процес. Окрім того, сама держава не зацікавлена в розвитку освіти у сфері прав людини й у результаті маємо дуже низький рівень їх розуміння. А от дитячі табори можуть сприяти цій освіті. І хоча, з одного боку, документальне кіно не звичне для більшої частини дітей, з іншого – це нове в їхньому житті, нові враження, нові знання, нові підходи. Особливо, якщо це не звичайний показ фільму, а інтерактивне й цікаве заняття».

 

Валентина Потапова, Українська Гельсінська спілка з прав людини, координаторка проектів, заступниця голови Центру громадянської просвіти «Альменда», експертка з медіа-освіти:

«Існує практика підміни змісту розуміння прав людини. І це, на жаль, дозволяє використовувати їх як «виховний» інструмент і таким чином маніпулювати думками в дискусіях про сучасну школу. А от освіта з прав людини та навчання демократичним цінностям у період шкільного чи дитячого табору однозначно йдуть поряд. Так, метою дитячого табору завжди є формування навичок самоуправління, а це і є навчання демократії. Тому вивчення та використання прав дитини за допомогою документального кіно допомогає дітям зрозуміти, що лежить в основі прав людини, побачити загальну картину, усвідомити, що вони самі носії прав і можуть адаптувати та застосовувати їх у своєму оточенні».

 

Кіноклуби Docudays UA створені при таких літніх дитячих таборах:

 

Дитячий табір «Молода гвардія», м. Одеса.

Інтеграційний табір «Разом Сильніші», м. Трускавець.

Пришкільний табір «Дивосвіт», м. Кривий Ріг.

Дитячий оздоровчий табір «Приморський», с. Щасливцеве, Арабатська стрілка.

Пришкільний табір праці й відпочинку «Зміна», м. Носачів, Черкаська обл.

Дитячий оздоровчий табір «Червона гвоздика», м. Бердянськ.

Табір «Лісова застава», смт Димер, Київська обл.

Європейський табір-2016, смт Славське, Львівська обл.

Табір при бібліотеці «Літо – час читати», м. Одеса.

Табір «Rainbow», м. Мелітополь, Запорізька обл.

Пришкільний мовний табір «Friendship», м. Кіровоград.

 

Детальну інформацію про їх діяльність шукайте на ресурсах таборів.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки