Кампанія «DOCU ДІЄ» в Кременчуцькій виховній колонії: міжнародне свято ромського народу
У державній установі «Кременчуцька виховна колонія», у межах адвокаційної кампанії «DOCU ДІЄ» зі зменшення рівня злочинності шляхом успішної ресоціалізації засуджених – на підтримку реформи пенітенціарної системи: «Світ без злочинності», проведено засідання Кіноклубу DOCUDAYS UA.
9 квітня 2021

Зустріч приурочили до Міжнародного дня ромів - міжнародного свята ромського народу. Метою свята є самоідентифікація ромської етнічної групи як єдиного народу, привернення уваги до самобутньої культури та історії етносу ромів та ромських субетносів, подолання дискримінації, утисків та відчуження ромів.

 

Спікером на засідання Кіноклубу запросили Валентину Кульбашну, учительку історії та правознавства загальноосвітньої школи. На даний час в установі відбувають покарання 4 вихованці ромської національності, 2 з них виступили помічниками модератора під час перегляду документальної стрічки «Інтерсекція», яку створив режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук.

 

 

Стрічка показала підліткам перехрестя провінційної дороги та міжнародної траси, де починає і закінчує свій день ромська громада невеликого румунського містечка. Це точка перетину географічних шляхів, що відділяє їх від усього світу та утримує в традиційних рамках, де виживають цілими поколіннями родини, сім'ї, чоловіки, жінки, старі люди, діти та підлітки.

 

Перед переглядом юнакам запропонували розглянути поняття «слов’яни», «роми», «скандинави», «латиноамериканці» та закінчити речення: «Коли ми говоримо про великі етнічні спільноти…».

 

Зі спікером поговорили про походження та етнічний склад ромів, розглянули назви ромських етнічних груп та відповіли на установче запитання про ставлення до ромів в Україні. Вихованці-помічники розповіли про порушення своїх прав, з якими вони зустрічалися з дитинства, зокрема під час навчання у школі, училищі тощо. Особливу увагу під час обговорення звернули на труднощі, що виникали у хлопців ромів у соціальної комунікації.

 

 

Під час вправи «Міфи та факти» учасники відповіли на запитання: «Як ви сприймаєте такі висловлювання про ромів? Які уявлення та ставлення через них можуть формуватися щодо ромів?»

 

Підсумком зустрічі стало інформаційне повідомлення від Валентини Дмитрівни. Вона розповіла, які права гарантуються кожній дитині, як їх реалізовувати та захищати. А також розказала, як дотримуватися відповідних правил поведінки. Фахівець підкреслила, що Конвенція з прав дитини є основним міжнародно-правовим документом, ратифікованим Україною. Що всіма правами, закладеними у Конвенції, можуть користуватись діти, незалежно від кольору шкіри та релігійних переконань. А наша держава повинна контролювати їх дотримання. Головне, на чому акцентувала увагу присутніх експертка, – це рівність кожної дитини!

 

 

Усі учасники Кіноклубу вкотре розглянули «Щити прав». З допомогою вивчення карток «Права дитини» юнаки позначили свої права: на освіту, інформацію, медичну допомогу, безоплатну правову допомогу, любов та піклування, відпочинок, безпечне довкілля, безпеку.

 

Кампанія «DOCU ДІЄ» зі зменшення рівня злочинності шляхом успішної ресоціалізації засуджених – на підтримку реформи пенітенціарної системи: «Світ без злочинності» реалізується Кіноклубом медіапросвіти з прав людини Docudays UA Кременчуцької виховної колонії за сприяння та підтримки ГО «Докудейз». Володіння знаннями свого правового статусу юнаками ромської національності в наступному сприятиме успішній їх ресоціалізації після звільнення.

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.


Автор : Олена Удовицька

 Всі фото з архіву Державної установи «Кременчуцька виховна колонія»

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки