«Екосвідомий» або «екосвідома» - це про тебе?
Чи ви колись замислювалися над тим, що відбувається з електронікою, яка відслужила своє? Щороку у світі накопичується понад 50 мільйонів тонн електронного сміття. Значну частину вживаних і непотрібних електротоварів із розвинених країн звозять до країн «третього світу». 
27 квітня 2021

Правовий клуб «PRAVOKATOR.Харків» та кіноклуб медіапросвіти Docudays UA «ДУМАй!» у Міжнародний день Землі 22 квітня запросили працівників державної системи безоплатної вторинної правової допомоги та Юридичної клініки при Національному юридичному університеті ім. Ярослава Мудрого до перегляду та обговорення документальної стрічки «Край електросміття» з колекції Мережі DOCU/CLUB.

 

Фільм австралійського режисера Девіда Феделя являє собою дослідження нерегульованого повторного використання електронного сміття у Гані. Тут, у Західній Африці, електроніка геть не така, якою ми звикли бачити її на прилавках магазинів…

 

Модератором заходу виступив Юрій Чумак, керівник кіноклубу медіапросвіти Docudays UA «ДУМАй!», комунікатор Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

Після перегляду відбулося жваве обговорення з Анною Прокаєвою, тележурналісткою, екологинею, засновницею Kharkiv Zero Waste (у перекладі: «Харків нуль відходів»). Анна поділилася враженнями від стрічки та розповіла про громадську ініціативу Kharkiv Zero Waste – спільноту людей, що прагнуть жити екосвідомо, запобігають навалі сміття, сортують відходи та відправляють їх на переробку.

 

 

Запрошені експерти поділились і своїм досвідом захисту довкілля. У практиці центрів та бюро безоплатної правової допомоги є випадки, коли люди звертаються зі скаргами на порушення екологічних норм та забруднення навколишнього природного середовища.

 

Любов Чорномор, головний спеціаліст відділу «Печенізське бюро правової допомоги» розповіла, що до них написала жінка, сусід якої не викачує вміст своєї зливної ями. Натомість розливає багнюку по всьому селу. Через це навіть отруїлося та загинуло теля. Юристи допомогли клієнтці підготувати скаргу до екоінспекції.

 

Працівники БПД неодноразово стикалися зі скаргами на незаконне паління листя, що, на жаль, відбувається ледь не по всій Україні.

 

А Марина Старовойтова, керівниця інформаційно-аналітичного відділу правового клубу «PRAVOKATOR.Харків» розповіла про свій досвід юридичної діяльності, спрямований на захист бджіл від знищення. Комахи опинились під загрозою через неконтрольоване використання сільгоспвиробниками пестицидів та інших хімічних речовин.

 

Усі ми залежимо від екологічної ситуації, вона нерозривно пов’язана з нашим життям і здоров’ям. І відповідальне споживання – це той крок, який треба зробити вже зараз, щоб врятувати нашу планету від екологічної катастрофи.

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

 

Георгій Кобзар

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки