DOCU/КЛУБи мандрують Україною: документальні вечори разом з волонтерським проектом «Тут і зараз»

Останні кілька років у нашій країні спостерігається якісно новий рівень волонтерських рухів та громадських організацій. Активна молодь своїм досвідом показує, що будь-які зміни насамперед базуються на людях та власній умотивованості. Нещодавно проект DOCU/КЛУБ долучився до однієї з таких амбітних та цілеспрямованих ініціатив, як «Тут і зараз».

31 липня 2016

Останні кілька років у нашій країні спостерігається якісно новий рівень волонтерських рухів та громадських організацій. Активна молодь своїм досвідом показує, що будь-які зміни насамперед базуються на людях та власній умотивованості. Нещодавно проект DOCU/КЛУБ долучився до однієї з таких амбітних та цілеспрямованих ініціатив, як «Тут і зараз».
Це всеукраїнський проект, спрямований на об’єднання молоді зі Сходу та Заходу України, а також поширення ідеї активного громадянства та сталого розвитку в маленьких селищах України.

«Останнім часом на Docudays UA ми показуємо чимало документальних фільмів про волонтерські рухи, небайдужість та відповідальність перед суспільством. Адже саме низова активність сьогодні рятує українців і дає надію в нелегкі для країни часи. До того ж команда фестивалю наполегливо працює над поширенням ідеї активної громадянської позиції, і так складається, що ми постійно знаходимо однодумців. Одним з них став проект «Тут і зараз», який об'єднує молодь зі Сходу й Заходу України. Для всіх учасників модераторки наших DOCU/КЛУБів підготували цікаві та надихаючі збірки фільмів, що супроводжуватимуться дискусіями. Адже ще Махатма Ганді сказав: якщо ми прагнемо побачити зміни у світі, ми самі мусимо стати тими змінами», – зазначає програмна координаторка Docudays UA Ольга Бірзул.

Ініціатори проекту вже три роки збирають волонтерів (молодь від 18 до 26 років), щоби втілити конкретні дії для удосконалення життєдіяльності селищ: будують дитячі майданчики, фарбують і реставрують пам’ятки культури, прибирають береги річок і озер та багато іншого. 7 серпня в тур відправлять дві команди по 25 волонтерів: одна з команд – на Схід, інша – на Захід України. Упродовж тижня обидві команди відвідають по 6 селищ.

«Ідея для нашої співпраці виникла ще під час останнього фестивалю Docudays UA, у рамках якого журнал «Куншт», арт-редактором якого я є, долучився до презентації позаконкурсної програми DOCU/ТЕХНО. За допомогою захопливого документального кіно фестиваль показує приклади героїв нашого часу. Тих, хто діє. Це те, що може надихнути й надати поштовх до усвідомлення власної значущості як волонтерам нашого проекту, так і жителям селищ, до яких ми поїдемо. Але перегляд документального кіно – теж певний ритуал, це як чайна церемонія – необхідно дотримуватися відповідних правил, уміти його дивитися для того, щоб справді зрозуміти. Тому ми щасливі, що допомогти нам у цьому зголосилися досвідчені модераторки кіноклубів Docudays UA», – говорить організатор проекту Кирило Безкоровайний.

Разом з волонтерами селами України поїдуть модераторки кіноклубів Docudays UA «Права людини крізь обʼєктив» (м. Рівне) та при Львівському палаці мистецтв – Марія Цип'ящук і Йош.

Детальніше про проект та його новини на фб-сторінці «Тут і зараз»: https://www.facebook.com/tutizaraz/

 

Фото з офіційної сторінки проекту «Тут і зараз».

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки