Кіно на сіновалі: DOCU/КЛУБ у гостях в «Освітнього експерименту»

На початку липня київський DOCU/КЛУБ при Школі бізнесу та розвитку для підлітків «Start Now» показував кіно на Поліссі.

11 липня 2017

Третій рік поспіль на мистецькому хуторі Обирок проходить сімейний кемп «Освітній Експеримент». У сосновому лісі неподалік від заповітного озера виростає наметове містечко. Дорослі поєднують обмін досвідом і відпочинок з родиною. Діти проводять час за творчими заняттями, квестами, купаються, граються. Платформа об’єднує всіх небайдужих до стану освітніх процесів у нашій країні.

 

Цього року в програмі кемпу показували дві документальні стрічки з кіноклубної колекції Docudays UA – «Голосуйте за мене, будь ласка» (реж. Вейдзюнь Чен) та «Цвіт крізь Сльози» (реж. Хуацін Цзінь). Представити проект DOCU/КЛУБ відправилися досвідчені модераторки київського кіноклубу Docudays UA при Школі бізнесу та розвитку для підлітків «Start Now» Тетяна Патокова та Інна Баєва.

 

Після жвавого обговорення фільмів колеги поділилися своїми враженнями:

 

«Уперше дивилися фільм, сидячи на сіні, уперше обговорювали його з дорослою аудиторією, та ще й якою – батьками, які зібралися в Чернігівській області для розмови про проблеми освіти. «Страшний фільм», – прошепотіла татові на вушко одна з наймолодших учасниць перегляду під час показу. Стрічку «Цвіт крізь сльози» китайського режисера Хуацін Цзінь дивилися в змішаній дитячо-дорослій аудиторії в кіносараї «Освітнього експерименту». Правда, маленькі учасники так і не поділилися своїми враженнями, напевно, відчули, що саме дорослі хочуть якнайшвидше висловитися».

 

 

«Дискусія, яка народилася після фільму, закінчилася тільки тому, що наступний захід вже «підганяв» учасників. І це зрозуміло, адже говорили про найважливіше – про дітей. Вихідним пунктом, звісно, став фільм. В аудиторії був глядач, який висвітлив деякі аспекти китайських реалій, зважаючи на власний тривалий досвід роботи в Китаї. Він говорив, що не зважаючи на жорстокість покладання на дитину відповідальності за всю сім'ю, такі сім'ї щиро вважають це благом для дітей, тому що навчання може дати нові можливості й перспективи, яких вони не мали. І вся родина дуже важко працює, щоб оплатити таке навчання дитині. Проте багато хто був згоден із цією маленькою дівчинкою: фільм залишив сильне гнітюче враження.

Одна глядачка цікаво зауважила, що деякі сцени викликають просто фізично неприємне відчуття (наприклад, коли хлопчик, зігнувшись навпіл, намагається пролізти через частину труби). А якщо міркувати загалом, для багатьох це фільм про необхідність постійного зворотного зв'язку з дитиною. Думки про те, як важливо спостерігати й слухати дітей, про те, як навчитися поважати їхній вибір та приймати їх, звучали на різний манер практично від усіх учасників. Кожен ділився не просто своїми думками, а й власними історіями й прикладами, що було особливо важливо та цінно.

Звісно ж, атмосфера довіри й відповідний настрій на обговорювану тему в цьому місці відчувався з першої хвилини (власне «Освітній експеримент» уже говорить багато про що). І ми сподіваємося, що через емоційне залучення, співпереживання героям цього фільму наші глядачі відчули важливість усвідомленого батьківства та задумалися щодо тонкої межі у власних прагненнях до досягнень, де вона починає «сперечатися» з його інтересами й не збігається з розвитком гармонійної особистості»

 

 

Більше про «Освітній експеримент» можна дізнатися на фб-сторінці проекту.

Фото: з фб-сторінки Школи бізнесу та розвитку для підлітків «Start Now»

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки