«Толерантність – це розуміння того, що людина має право бути не такою, як інші»
Продовжуємо знайомити вас із заходами DOCU/КЛУБів, які в умовах локдауну відбуваються онлайн. Пересувний кіноклуб Docudays UA «ДУМАй!» завітав на показ і обговорення до Харківської спеціалізованої школи №75.
19 січня 2021

Толерантність (від лат. tolerantia – стійкість, витривалість, терпимість. ) – термін, що означає терпимість до іншого світогляду, способу життя, поведінки і звичаїв. Протилежністю толерантності є нетерпимість. Аби донести сенс цього важливого поняття до учнів, класна керівниця 7-«В» класу Владислава Ільгова запросила до спілкування модератора кіноклубу медіапросвіти Docudays UA «ДУМАй!», комунікатора Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрія Чумака.

 

 

Правник запитав у дітей, як вони розуміють слово «толерантність». Школярі в якості синонімів назвали «уважне ставлення» та «повагу». А одна з 7-класниць відповіла: «Толерантність – це розуміння того, що людина має право бути не такою, як інші». І саме таке визначення, на думку Юрія, є найбільш відповідним значенню терміна «толерантність». Адже доволі просто з повагою ставитися до людей зі схожими поглядами, набагато важче терпимо сприймати інакших.

 

Ще у ХVIII ст. французький філософ-просвітитель Вольтер говорив: «Я не поділяю Ваших переконань, але готовий віддати життя за Ваше право їх висловлювати». І зараз, у безмежному морі різноманітних культур, релігій, думок, ідей, що належать людям різних країн, на допомогу має прийти «рятувальне коло» толерантності.

 

 

Учасникі онлайн-заходу переглянули 2 анімаційні стрічки: «За бортом» та «Штучний відбір». Ці мультфільми створені дітьми та підлітками на майстер-класах проєкту HUMRA, що проходили в Грузії, Росії, Україні, Білорусі та Німеччині. Анімаційний фільм «За бортом» добре розкриває тему фейків та породжуваної ними ксенофобії. Стрічка «Штучний відбір» демонструє важливість життя на нашій планеті людей різних соціальних, вікових та професійних категорій.

 

З розвитком суспільства до людей прийшло розуміння, що Земля не є надто великою, вона – наш спільний дім, усі люди в якому – сусіди. А для того, щоб людство успішно розвивалося, треба знаходити спільну мову. На завершення класна керівниця зазначила: «Сучасна культурна людина має володіти не тільки знаннями. Аби досягти успіху у власному житті, не витрачати сил на конфлікти та бійки, кожному доцільно сформувати у собі толерантність. Це вважається ознакою високого розвитку індивідуума, групи, суспільства в цілому».

 

Автор: Григорій Кобзар

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки