«DOCU ДІЄ» в дії
Ми вже оголосили старт адвокаційних ініціатив від кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA. А сьогодні розповідаємо про один із заходів Кампанії з протидії булінгу та насиллю – на підтримку реформи освіти,  який відбувся в Чугуєві.
24 березня 2021

На базі Молодіжного хабу «CITY» зібралися члени та членкині Чугуївського учнівського парламенту. До них завітав Юрій Чумак, комунікатор Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, модератор кіноклубу медіапросвіти Docudays UA «ДУМАй!».

 

Зустріч відбулась до дати 18 березня, яка закарбована в «Календарі прав людини» Ради Європи, як перші парламентські вибори із загальним виборчим правом на Європейському континенті, у Фінляндії в 1907 році. Ця подія стала черговою віхою у відстоюванні прав жінок в усьому світі.

 

 

Під час інтерактивної бесіди говорили про те, що таке права людини, які права та свободи є у громадян України, що робить держава, щоб забезпечити ці права та як діяти, якщо їх порушують.

 

Правник розповів про Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, який цього року відбудеться онлайн з 26 березня по 4 квітня. Основним майданчиком 18 Docudays UA стане онлайн-кінотеатр DOCUSPACE (docuspace.org), де можна буде долучитися до фестивальних дискусій та майстер-класів, а також переглянути понад 80 стрічок з конкурсної та позаконкурсної програми фестивалю.

 

 

Глядачам для перегляду запропонували стрічку «Лізо, ходи додому!» режисерки Оксани Бурої з добірки Мережі DOCU/CLUB. Про похмуре й жорстоке життя маленької Лізи, яка вимушена переживати нескінченні п’яні вечірки матері та її численних гостей. Утім, у дівчинки настільки багата уява, що вона знаходить прихисток у природи, де в неї свій світ – там панують ігри, музика й магія…

 

Модератор попросив юнаків та дівчат виконати вправу «Займи позицію». Як приклад, наводив кілька ситуацій, а учасники обирали, чи є це домашнім насильством, чи ні. І представники та представниці Чугуївського учнівського парламенту добре впоралися із завданням.

 

Жінки, діти та чоловіки мають право жити у безпечному просторі, а тому домашньому насильству не повинно бути місця в Україні. У випадках, коли відбувається таке порушення, необхідно звертатися до поліції й центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Наразі жертви домашнього насильства мають право не тільки на первинну (правові консультації), а й на вторинну (адвокатська поміч та складання процесуальних документів) безоплатну правову допомогу.

 

 

Формат заходу дозволив не тільки дізнатися про види домашнього насильства та замислитись про відносини в сім’ях, але і «програти» чутливу тему насилля під час вправ. “Переконана, що діти пішли з зустрічі не «пустими»”, - зауважила Вікторія Мірошникова, кураторка учнівського парламенту, директорка Чугуївського міського будинку дитячої та юнацької творчості.

 

P.S. Наостанок учасники отримали пам’ятки «Твої права – твій надійний захист», підготовлені Координаційним центром з надання правової допомоги, на яких зазначено Єдиний контакт-центр державної системи #БПД: 0 800 213 103.

 

Захід пройшов за сприяння Чугуївського міського будинку дитячої та юнацької творчості, у межах ініціативи «DOCU ДІЄ проти психологічного насильства щодо дитини», яка впроваджується кіноклубом медіапросвіти Docudays UA «ДУМАй!» у партнерстві з Чугуївським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB — за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.


Георгій Кобзар

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки